Dotaz: Dobrý den
rád bych se zeptal na dodatečnou instalaci elektrokotle do novostavby jako záložního zdroje vytápění (případně hlavního dle celkových reálných ročních nákladů na provoz domácnosti).
Aktuálně mám instalován plynový kondenzační kotel Buderus se zásobníkem TUV na 120L.
Nejlepším řešením mi přišlo do kotelny přidat elektrokotel, a napojit jej na stávající zásobník s tím, že se plynový kotel nechá nainstalován a pouze se odpojí pomocí ventilů.
Zajímalo by mě, zda to lze tato provést, nebo bude potřeba počítat s většími zásahy do stávajícího stavu.

V RD není komín, takže tuhá paliva nepřipadají bez vysokých nákladů v úvahu.
Lze v tomto případě požádat o přímotopnou sazbu, když bude plynový kotel stále nainstalován a pouze přívod plynu bude vypnut?

Děkuji

Odpověď

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Podmínky pro přiznání přímotopné sazba na odběr elektřiny uvádějí: (Ceník E-ON, sazby pro domácnosti na r. 2009)

Základní podmínky pro přiznání sazby distribuce, Elektřina Přímotop (sazba D 45 d):
U sazby D 45 d musí součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů , včetně akumulačního spotřebiče pro ohřev užitkové vody, je-li instalován, činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě nebo musí zákazník prokázat, že výkon elektrických přímotopných spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

Podmínka, že v objektu nesmí být instalován plynový kotel tedy není uvedena. Připojení dvou tepelných zdrojů na topnou soustavu je možné. Bližší způsob připojení elektrokotle do topné soustavy stanoví projektant a to tak, aby byla zaručena bezpečnost provozu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Slabý.

Energy Centre České Budějovice