Dotaz: Tři panelové domy na kraji města po privatizaci jsou doposud vytápěny dálkově z vedlejší továrny. Jeden z domů je již zateplen. Dodavatel tepla však již nechce dále investovat do obnovy a údržby starého vedení a výměníkové stanice a proto dal těmto jediným odběratelům výpověď ze smlouvy o dodávkách tepla.

Hledáme tedy jiný způsob vytápění. Nabízí se varianta vybudování plynové kotelny, bohužel dle prvního vyjádření RWE je tato varianta spojena s vysokými investičními náklady na vybudování kapacitně větší nové přípojky, na kterých bychom se museli podílet. Varianta vytápění elektřinou je zase díky cenám ČEZu spojena s vysokými provozními náklady.

Jsme tedy nuceni hledat i jiné alternativní řešení a to jak variantně samostatné řešení pro jednotlivé domy (80 bj, 48 bj a 32 bj) tak i společné pro všechny tři. Preferujeme komplexní řešení, zahrnující projekt, financování, realizaci i následné provozování. Můžete nám někdo poradit z vlastní zkušenosti firmu, která by se takovéhoto úkolu ujala ?

Odpověď

Pro vyřešení problému s vytápěním Vámi uváděných tří domů existuje několik možností. Každá z těchto možností si vyžádá určité finanční náklady. Jejich výše bude závislá na více okolnostech, např. délce stávajícího parovodu, výkonu výměníkové stanice, výkonu možné vlastní výtopny a dalších. Pro výběr nejvhodnější možnosti je nutno znát bližší, Vámi neuváděné údaje. Výhodnost jednotlivých možností by objasnil ekonomický rozbor, o který je nutno požádat některého projektanta, obeznámeného s místní situací.

První z možností je zachování stávajícího dodavatele tepla, zřejmě za podmínky, že by byla Vámi jako odběrateli tepla financována rekonstrukce parovodu a výměníkové stanice, které by se tím staly Vaším majetkem, s nutností oprav a údržby v následujících letech.

Další možností je vybudování vlastního centrálního tepelného zdroje, zřejmě teplovodní výtopny. Tuto možnost je nutno projednat příslušným Stavebním úřadem. Podmínkou by bylo, aby stavba byla v souladu s územním plánem obce a byl pro ni vyčleněn vhodný pozemek. Pokud by se našla firma, která by byla schopna tento záměr realizovat od projektu přes vlastní výstavbu až po provoz, budete vynaložené náklady splácet v ceně tepla.

Financování obdobných záměrů se většinou provádí formou úvěru nebo leasingu, což následné provozní náklady dále zvyšuje. Jako primární zdroj je možno uvažovat o zemním plynu s nutností spolufinancování plynové přípojky případně i regulační stanice. Možností by bylo i vybudování výtopny na spalování biopaliv (štěpky, slámy). Výhodou by byly oproti plynu nižší provozní náklady za předpokladu, že se v okolí podaří smluvně zajistit dostatek paliva. Obdobné zdroje jsou již provozovány v řadě obcí a s jejich v výstavbou a provozem je již dostatek zkušeností.

Jednou z možností je i výstavba vlastního tepelného zdroje - teplovodní plynové domovní kotelny- pro každý dům. V posledních letech došlo v několika případech k postupnému odpojování jednotlivých domů od centrálního tepelného zdroje. I tento způsob zásobování teplem je nutno řešit ve spolupráci se Stavebním úřadem. Majitelem a provozovatelem domovní kotelny je pak majitel objektu (Bytové družstvo, Sdružení majitelů bytů apod.), se všemi právy a povinnostmi, které vyplývají z legislativních předpisů. Výhodou je minimální náročnost plně automatizované kotelny na obsluhu a tím nižší provozní náklady.
Na výstavbu vlastní kotelny je možno získat úvěr. Splátky úvěru se opět objeví v ceně tepla.
Jako prvý krok při řešení Vašeho problému s dodávkou tepla by mělo být jednání se současným dodavatelem o podmínkách možného prodloužení dodávek a následně pak se Stavebním úřadem.

Dobrý den pane Černíku. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Energy Centre České Budějovice