Dobrý den,



mám dotaz ohledně skladby podlahy v podkroví, tato varianta mi byla doporučena. Modré už mám položené, zelené zbývá dokončit.



Děkuji


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se o podlahu patrně nad obytnou místností, která je provedena na dřevěné stropní konstrukci. Tu tvoří trámy, které jsou ponechány jako pohledové zespodu, na nich položeny OSB desky 2x 18 mm. Toliko nosná část.

Je zřejmé, že lehká stropní konstrukce nebude vynikat ve zvukové izolaci a to ani jak prostupem hluku (vzduchová neprůzvučnost Rw) tak ani v útlumu kročejového hluku (Lw). Zvýšit Rw by znamenalo větší zásah do konstrukce, například doplnění nějaké hmotné vrstvy, snad ještě osazení podhledu a podobně, což zřejmě není v plánu.

Rozhodně se ale dá dle možností vylepšit odolnost konstrukce proti šíření hluku kročejového.

Umístění rozvodu topení do 35 až 40 mm vrstvy polystyrénu je logicky správný krok. Předpokládám, že se nejedná o podlahové topení, pak by skladba vypadala zcela jinak.

Navrhovanou další vrstvu 10 mm EPS bych spíše nahradil kročejovou izolační deskou na bázi tuhé MV (vyrábí se v tloušťce 20 až 30 mm) a na ní bych umístil „plovoucí“ vrstvu suché skladby podlahy. Zde navrženo 18 mm OSB, patrně pero drážka. Obvyklejší a bezpečnější řešení je dvojitá vrstva s přeložením vazby, například 2x 12 mm. OSB lze nahradit sádrovláknitou deskou nebo cetris deskou a podobně. Větší tloušťka = vyšší hmotnost = zlepšení neprůzvučnosti vzduchové, byť malinko. Jistě lze i v jedné vrstvě k tomu určenou deskou odpovídající tloušťky. Na webových stránkách renomovaných výrobců kročejových izolací nebo desek do podlah (nebo jejich technických podkladech), lze nalézt dost typových příkladů skladeb a materiálů i s výpočty Rw a Lw.

Aby plovoucí deska správně fungovala, nesmí se opomenout izolační pásek po obvodu. Vlastní krytina je pak na Vašem výběru.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice