vlhkost v bytě
Text:

Dobrý den, máme byt 2+kk v panelovém bytě. V bytě máme 75% vlhkosti i někdy 80%. v jednom pokoji je to lepší kolem 65%, ale v ložnici horší. Okna máme mokrá a zdivo kolem taky - stačí, když se ochladí na 3 C. objevili se i plísňové skvrny, které jsme vystříkali savem. Naše obava je, že máme malé dítě, které má mít z pokoje dětský pokoj. Doma nesuším prádlo, ale v sušárně, kytky máme dvě, aby bylo co nejméně vlhkosti. Topíme na maximum a přitom máme v bytě 20C. a když větráme ventilačkou, tak se dostaneme i na 15C. v tomto období. Jsme zoufalí, protože se jak na topení nedoplatíme a přitom máme v bytě zimu. Ve FONDU oprav nejsou finanční prostředky, tak se to neřeší, ale z obou pokojů máme balkony, které nejsou vyklenuté ven, ale dovnitř a tím máme skoro do poloviny pokojů balkony. Byt máme na hypotéku, tak není to jednoduché. Jsme poslední patro, tak nejsme ani stoupačkami vyteplený. Máme právo na nějaké slevy? V bytě bydlíme 2,5 roku a o vadě jsme nevěděli. Používáme i mikro ventilaci, ale je tu zima.Používáme odvlhčovač na tabletu, ale nepomáhá to.Děkuji za radu a odpověď, pokud bude aspoň trochu možná.

Odpověď

Vlhkost zdí, zejména kolem oken, je patrně způsobena nedostatečnými tepelně izolačními vlastnostmi oken a obvodových zdí bytu v posledním poschodí panelového domu. Vlhkost ve vzduchu, vznikající pobytem osob a zřejmě vnikáním venkovního vzduchu do bytu špatně těsnícími okny a balkonovými dveřmi pak kondenzuje na chladném povrchu oken a stěn.
Trvalé snížení množství kondenzující vlhkosti lze dosáhnout zvýšením povrchové teploty stěn a oken, k čemuž by bylo nutno:

Opatřit venkovní stěny včetně střechy dodatečnou tepelnou izolací při současné výměně oken a balkonových dveří. Takováto akce ale musí být provedena po celém domě a vyžaduje od majitele (majitelů bytů) vynaložení odpovídajících investičních prostředků.
Zlepšení by mohla přinést i náhrada současného zasklení oken dvojitými skly, pokud to provedení oken umožní.

Další možností je vytápění bytu na vyšší teplotu než současnou. K tomu by bylo nutno zvýšit výkon topných těles, tj. zvětšit jejich rozměry (počet žeber radiátorů apod.).
Jako prozatímní řešení lze doporučit dokonalé utěsnění oken a balkonových dveří, aby se zamezilo trvalému vnikání studeného vzduchu do bytu. Součástí utěsnění je ale současně přiměřené větrání doporučovaným způsobem, tj. intenzivně a po krátkou dobu.

Na zhoršenou možnost vytápění bytu jste měli být prodávajícím upozorněni při jeho koupi. V současné době bude sporné prokázat, že se jedná o vadu, o které prodávající věděl a že kupní cena již tento stav zohlednila. Takovéto řešení je ale právnický, nikoliv technický problém.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Rezková. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice