Dobrý den,
mohl byste mi poradit jak velkou izolaci mám dát do podlahy a stropu u dřevostavby?
Zateplení obvodové stěny je:minerální vata DEKWOOL G39 240mm,POLYSTYREN EPS 70F 100mm
Děkuji Pospíšil

Odpověď

Z popisu stěny lze usoudit, že se jedná o dřevostavbu na nízkoenergetickém standardu. Ten záměr by se tedy měl respektovat i u podlahy a stropu.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.

Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,22 až 0,15 (W/m2.K).
Pokud se na podlahu použije tepelná izolace na bázi EPS (může se použít například EPS Stabil S 150 nebo 200 (tepelná vodivost λ 0,035 W/m.K), pak pro nízkoenergetickou variantu vychází tloušťka 16 až 24 cm. Pokud se použije EPS nebo XPS s jinou tepelnou vodivostí, pak je potřeba tloušťku upravit dle skutečné λ.

V případě stropu – jedná se patrně o strop pod nevytápěnou půdou tvořenou krovem nebo vazníky.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Pokud se do stropu použije tepelná izolace vláknitá na bázi minerální nebo kamenné vlny (může se použít například Rockwool, Ursa apod. (tepelná vodivost λ 0,039 W/m.K), pak pro nízkoenergetickou variantu vychází tloušťka 26 až 40 cm. To platí ale pro souvislou vrstvu a to nebude, protože se izolace vkládá mezi trámy, do různých roštů apod. a to se musí ve stanovení tloušťky izolace zohlednit. Přesný výpočet se udělat dá, ale musel by být přesný detail.
Odhadem lze stanovit tedy rozmezí potřebné tloušťky izolace od 38 do 50 cm pro dosažení nízkoenergetického standardu.

V dobrém standardu by měla být i okna, tedy určitě s 3-sklem a kvalitní rám.

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice