Dotaz: Dobrý den,mám asi 30 let starý dům letos jsem provedl výměnu oken za plastová a zateplení 10cm polystyrenem.Uvažuji o izolaci podlahy půdy nad bytem,střecha není nijak izolovaná chtěl bych znát váš názor zda to není již zbytečná investice a práce.Strop se skládá z hurdysek,škváry a betonu.Děkoji za odpověď

Odpověď

Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz k výhodnosti izolace půdy nad bytem. K tomuto sděluji:

Stávající konstrukce stropu nad obytnými místnostmi tvárnice ve složení tvárnice Hurdys-škvára-beton má tepelně izolační vlastnosti odpovídající požadavkům v době výstavby, t.j. cca v r. 1978. Protože neuvádíte tloušťku jednotlivých vrstev, lze určit součinitel prostupu tepla této konstrukce pouze velice přibližně a to podle údajů v ČSN 73 0542 Tepelně technické vlastnosti konstrukcí a budov z r. 1977 na cca 1,2 – 1,5 W/m2.K. Současně platná ČSN 73 0540-2 z dubna 2007 požaduje pro strop pod nevytápěnou půdou hodnotu součinitele prostupu tepla 0,3 W/m2.K a doporučuje 0,2 W/m2.K.

Dodatečnou tepelnou izolací stropu lze doporučované hodnoty dosáhnout a snížit tak spotřebu energie a náklady na vytápění. Vzhledem k současným cenám energií a jejich dalšímu očekávanému růstu nelze tuto investici považovat za zbytečnou.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Vážený pane Petře

Energy Centre České Budějovice