Dotaz: Dobrý večir,ve sklepe v panelovém baráku máme posilovnu a sousedi nad námi si pořád stěžují na hluk od činek.V posilovně mame jen kovové stroje a činky.zdi jsou holé tak se tam zvuk pěkně rozléhá.prosím poraďte mi jakou izolaci nebo jiná opatření použít.Pomohlo by třeba i polepení stropu platy od vajíčekPředem děkuji za odpověď

Odpověď

Hluk vznikající při používání činek a posilovacích strojů je poměrně velký a je proto jisté, že nárazy jsou v bytě nad přízemím slyšet.

Z hlediska útlumu hluku se zde jedná o vzduchovou neprůzvučnost konstrukcí, které oddělují místnost zdroje hluku od obytných místností nad stropem. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů a zpravidla dobře vyhovují silné betonové stropy nebo stropy s násypem o větší tloušťce. U panelových objektů je tloušťka stropního panelu cca 15 cm. To se zdá být dostatečné, ale pokud je panel vylehčen dutinami, je situace jiná. Navíc se v panelových domech nepříznivě projevuje spárová průzvučnost. Jedná se o zvuk, který proniká nedostatečně vyplněnými spárami ve stycích panelů (úplné probetonování těchto spár nelze předpokládat). V neposlední řadě se zde může projevovat i vliv přenosu hluku při „pádu“ nářadí na podlahu, která je betonová a pevně spojená s okolními konstrukcemI stěn, čímž se rázy přenáší do sousedních stěn a stropů.

Opatření, která je možné provést, připadají do úvahy tři:
1.) provedení podhledu v posilovně – jednalo by se o zavěšený podhled, například ze sádrokartonových desek na zavěšený rošt. Určitě tak dojde k vylepšení akustických vlastností stropu jako celku Při vytvoření podhledu ze sádrokartonu na samostatný rošt, který by měl být pokud možno bodově zavěšen, se vytvoří z hlediska akustiky dvojitá konstrukce, která výrazně zvýší vzduchovou neprůzvučnost. Tloušťka vytvořené mezery by měla být alespoň 10 cm. V mezeře je nutno umístit pohlcovač z desek nebo rohoží z minerální nebo kamenné vaty o tl. 4 cm. Pečlivě je nutnou utěsnit spáru po obvodu místnosti a minimalizovat prostupy (např. elektrická instalace osvětlení).

2.) akustický obklad stěn – jedná se o obložení stěn deskami z materiálu, který bude pohlcovat zvuk. Na trhu jsou různé druhy akustických obkladových desek (bylo by dobré použít je i na výše zmíněný podhled). Sem patří i Vaše myšlenka plat od vajec. Netuším, zde se někde ve fyzikálních tabulkách uvádí akustické hodnoty tohoto materiálu, ale kladný vliv zde bezpochyby je.
3.) řešení podlahy – zde je možnost použití dostatečně tlusté gumové podložky v celé ploše podlahy a koberec (projeví se dobře i jako pohlcovač), nebo alespoň v místech strojů nebo činek. Případně by bylo možno použít i plovoucí podlahu – na stávající betonovou podlahu by byly položeny tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 cm, na ně pak položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena podlahovými deskami - např. 2x vrstva z OSB desek nebo sádrokartonových podlahových desek.

Kombinace všech tří možností určitě povede k zásadnímu vylepšení problému. Návrh akustických opatření lze provést i přesným výpočtem, bylo by však nutno oslovit specializovanou firmu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Kyncl.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice