Prosím Vás o radu. Mám problém se zvýšeným hlukem od sousedů, kteří bydlí nad námi. Je od nich prakticky slyšet každé slovo. Co byste mi doporučil a jakou izolaci bych měl použít. V místnosti mají položené jenom linoleum. Děkuji za odpověď

Odpověď

Skladba podlahy, respektive konstrukce stropu jako celku mezi dvěma různými byty, by měla být řešena s ohledem na akustické požadavky. U novostavby již v rámci projektu, u starší zástavby je to problém.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532 a to i pro konstrukce mezi byty - požadavek na vzduchovou neprůzvučnost a kročejový hluk.
Norma stanovuje limity na stavební vzduchovou neprůzvučnost R¨w – pro stropy mezi byty a veřejně používanými prostory bytového domu 52 dB a na hladinu kročejového hluku L´w 58 dB.

Z hlediska útlumu hluku se tedy rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů. Ve Vašem případě se jedná o blíže nespecifikovanou konstrukci, patrně je lehká, možná z dřevěných trámů. K vylepšení akustických vlastností stropu jako celku dojde vložením sádrokartonového podhledu. Při vytvoření podhledu ze sádrokartonu na samostatný rošt, který by měl být pokud možno bodově zavěšen, se vytvoří z hlediska akustiky dvojitá konstrukce, která výrazně zvýší vzduchovou neprůzvučnost. Tloušťka vytvořené mezery by měla být alespoň 10 cm. V mezeře je nutno umístit pohlcovač z desek z minerální nebo kamenné vaty.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Ve Vašem případě byly tato úprava musela být provedena u souseda – např. položeny tuhé desky z kamenné vlny Steprock o tl. 4 cm a 2x vrstva z OSB desek. Na ně může a nemusí být položena „plovoucí podlaha“. Jedná se pouze o nášlapnou vrstvu.
Konkrétní skladby a hodnoty kročejových útlumů pro vzorové skladby plovoucích podlah najdete například v technické dokumentaci – plovoucí podlahy z tuhých desek Rockwool - www.rockwool.cz.

Otázkou je, do jaké míry se šíří hluk v domě do sousedních místností spárami (spárová průzvučnost) nebo vedením konstrukcí stěn (kročejový hluk). Zkušenosti ukazují, že tomu tak často je.
Ověření skutečnosti a porušení hygienických předpisů z hlediska hluku lze provést měřením, které provádí specializované firmy na stavební akustiku.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Rosole,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice