Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se teptat, zda je možné nějak odhlučnit místnosti. Bydlím v rodiném dvojdomku, a potřebovala bych si ložnici nechat odhlučnit tak, abych neslyšela žádný hluk z vedlejší místnosti (nebo ho aspoň utlumila). Nevím zda máme něco na našem trhu...
Děkuji za odpověď
Monika Francová

Odpověď

Dělící stěna rodinného dvojdomu by měla být řešena s ohledem na akustické požadavky. Z hlediska tepelných požadavků se patrně jedná o místnostmi se shodným režimem vytápění.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532 a to i pro konstrukce mezi místnostmi různých bytů, jednoho bytu, nebo mezi řadovými domy. Jedná se o požadavek na vzduchovou neprůzvučnost Rw. Pro rodinné dvojdomy nebo řadové rodinné domy je požadavek na váženou stavební neprůzvučnost R'w = 57 dB. To je patrně Váš případ, jedná se o odhlučnění místnosti druhé poloviny dvojdomku.
Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů a tloušťce zdi. Ve Vašem případě se jedná patrně o zděnou konstrukci. Pro přesný návrh je nutno znát materiál a tloušťku této zdi. Vzhledem k tomu, že hluk od sousedů Vás obtěžuje, nesplňuje tato stěna docela určitě akustické požadavky.

Přizdění takovéto stěny další hmotnou stěnou se nedoporučuje. Výhodné je vytvořit akusticky dvojitou konstrukci. To znamená, že ke stávající stěně přidáte například lehkou a zcela samostatnou konstrukci ze sádrokartonu, čímž dojde k vylepšení akustických vlastností dělící stěny jako celku.
Tato druhá sádrokartonová stěna musí mít samostatný rošt, který nebude na stávající zeď opřen ani k ní přiložen. Například typový kovový U profil pro sádrokartonové stěny je 10 cm, odstup od zdi může být 2 cm, takže tloušťka vytvořené mezery by mohla být alespoň 12 cm. V mezeře je nutno umístit v celé ploše pohlcovač z desek z minerální nebo kamenné vaty – doporučená tloušťka 4 cm. Na rošt jsou pak osazeny SDK desky např. 12,5 mm.
Důležité je dobře utěsnit profily po obvodu – u podlahy, stropu a bočních zdí, neboť hluk se těmito spárami může dobře šířit. Musí být co nejmenší, vypěnovat a zatmelit. Rovněž pozor na prostupy v SDK příčce (zásuvky a tak) – mělo by jich být co nejméně, zhoršuje to celkový efekt.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Francová,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice