Dotaz: Odhlučnění stropu
Pěkný den přeji,
měl bych na Vás dotaz ohledně zvukové izolace stropu.
Potřeboval bych zvukově odizolovat strop v ložnici. Tedy zatím jen v ložnici, ale pokud by zvuková izolace byla velmi dobrá (dle mých požadavků na jejich "úplné" odstranění), tak i dětský pokoj s chodbou a obývacím pokojem.
Do našeho bytu se z horního bytu přenášejí zvuky: hudba (hlavně hluboké dunivé tóny), "práskání" dveří při jejich zavírání, chůze, hlasy při jejich zvýšené řeči atd. Převážně se jedná o nízké hluboké a střední tóny. Možná existuje nějaká zvuková zkouška různých tónů a můžete mi to potvrdit / vyvrátit o jaké zvukové spektrum se jedná.
Na základě těchto informací bych se chtěl zeptat:
* jakou zvukovou izolaci mi doporučíte (aby byl výsledek co NEJ) ?
* dostal jsem doporučení na materiál HERAKUSTIK-C (2,5cm deska) + 11cm výplň z minerální vlny - co Vy na to?

Děkuji za Vaši odpověď.

Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď

Konstrukce stropu a skladba podlahy na něm jako celku, by měla být řešena s ohledem na akustické požadavky pro konstrukci oddělující dva byty. Současná skladba stropní konstrukce nad místnostmi Vašeho bytu není známa, ale vzhledem k potížím patrně nevyhovuje.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532 - požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost R¨w je pro stropy jiných bytů 52 dB a na kročejovou L´w 58 dB.
Vzduchová neprůzvučnost je schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukové izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů. Ve Vašem případě přesnou skladbu neznáme. Pokud jde o frekvenční charakteristiky, výpočet se provádí v oktávových nebo třetinooktávových pásmech a u různých materiálů se liší, ale vlastní hodnoty neprůzvučnosti jsou energetickým součtem. Z hlediska dodržení normou daných hygienických požadavků lze hladinu hluku přeměřit hlukoměrem, o což lze požádat specializovanou firmu, nebo hygienický orgán.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Zde se účinně uplatní takzvaná plovoucí podlaha. Bylo by tedy zase dobré znát, jak podlaha v horním bytě vypadá a v případě tohoto problému ji zrekonstruovat – tedy vytvořit buď plovoucí podlahu lehkou nebo těžkou, která by byla tvořena betonovou deskou. Na nosnou stropní konstrukci jsou zpravidla položeny tuhé rohože z kamenné vlny Steprock o tl. 3 nebo 4 cm. Následuje vlastní „plovoucí podlaha“ – např. 2x vrstva z OSB desek 12 mm nebo 1 x na pero a drážku (tl. cca 20 cm. Následuje nášlapná vrstva, což může být keramická dlažba, koberec, lamely apod. Aby nedošlo k poruše dlažby, měl by být podklad z OSB desek dostatečně tuhý, proto je lépe použít dvojitou konstrukci, navzájem prošroubovanou. Například výrobce cementotřískových desek Cetris, které je možno rovněž použít, udává potřebné statické údaje. Pozor je nutno dát rovněž na řešení detailů. Dlažba a deska plovoucí podlaha nesmí být spojena s okolní konstrukcí stěn – po obvodu se vkládá pruh vaty na výšku.
Konkrétní skladby a hodnoty kročejových útlumů pro vzorové skladby plovoucích podlah najdete v technické dokumentaci – plovoucí podlahy z tuhých desek Rockwool - www.rockwool.cz.

Zlepšení problému se vzduchovou průzvučností by bylo možno řešit provedením podvěšeného podhledu. Tím bude z hlediska akustiky vytvořena dvojitá konstrukce. Specializovaná firma na akustiku by měla navrhnout na základě početního posouzení šířku vytvořené vzduchové dutiny, v dutině je pak osazen pohlcovač, což je nejčastěji rohož z minerální vaty. Skladba tedy vypadá odspodu např. podhled ze sádrokartonových desek na zavěšený rošt (nutno použít co nejmenší počet biodových závěsů), na deskách rohož tl. 3 až 4 cm, vzduchová mezera např. 15 až 20 cm. Pozornost je nutno věnovat správnému provedení detailů, především utěsnění podhledu u stěny, aby se hluk nepřenášel spárami.
Pokud jde o desky Herakustik, doporučuji u výrobce konzultovat, na jaký účel jsou určeny, ale pro vytvoření zavěšeného podhledu by se snad také mohly použít. Důležité je však vytvoření vzduchové dutiny.

S pozdravem Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Andrlíku,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice