Zdravím Vás.Mám 13let novostavbu s eurookny,tenkrát nejlepšími:) na Pragothermu,dnes poškozená barva, nevyhovující prostup tepla,k 1.6 až 2.8. Vstupní dveře rozpraskané ve spojích. Jak čelit opotřebení a zastarávání faktickému i morálnímu(1 těsnění, prostup tepla). Zakoupil jsem jedno nové, plastové trojsklo k 0.5. Nebe a dudy! Dnes bych volil plast, nebo dřevo-hliník(cena). Co s tím? Kam směřuje další vývoj? Děkuji vřele za Váš čas, P.Nechvíle

Odpověď

Standard výrobků pro stavebnictví roste. U oken pozorujeme velký pokrok.
Zlepšení tepelně izolačních vlastností staršího okna lze dosáhnut výměnou skel. Vyjít lze z možnosti stávaného europrofilu, který je osazen dvojsklem. Například při tloušťce 4-16-4 je variantou použít sklo typu Heat Mirror 4-8-fólie-8-4. Výhodou tohoto zasklení je, že nezatížíme rám větší vahou skla než dosud, ale součinitel prostupu tepla Ug je na úrovni dobrých trojskel. Těmito skly se obšírně zabývá například firma Izolační skla (www.izolacniskla.cz).

Druhá věc je použití tohoto skla do stávajícího rámu, který vykazuje značné opotřebení. V případě mechanického poškození oken například ve spojích, deformace rámů a křídel a netěsností při dovření by snad bylo lépe pořídit okna nová.

K opotřebení povrchové úpravy u dřevěných oken dříve či později dojde a okna vyžadují údržbu. Jisté je, že kvalita transparentních lazur mohla a může být různá. Okna orientovaná na jižní stranu jsou rovněž více vystavena namáhání osluněním, takže použité laky musí mít vysokou odolnost UV záření. Při následném přetírání zabudovaných oken se rovněž patrně nedosáhne kvality ošetření rámu jako v lakovně. Opravný nátěrový systém a technologický postup by měl stanovit specializovaný výrobce laků.

Významný posun oproti minulosti je také v osazování oken a řešení tepelného mostu v osazovací spáře. V současnosti se standardem stávají parotěsné pásky pro zamezení vnikání vlhkosti a kondenzace v osazovací spáře a těsnící fólie na vnější straně spáry. Je potřeba počítat s dostatečným prostorem pro zateplení ostění (min. 4 cm XPS) a lépe lze provádět i napojení na omítky použitím promyšlenějších profilů, například firmy Europrofil s.r.o. (www.eps-profil.com).
Více o oknech například v magazínu www.nazeleno.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice