Jak dodatečně utěsnit připojovací spáru.
Máme v panelovém domě vyměněna okna za plastová(2 roky), bohužel o správné provedení připojovacích spár jsme se začali zajímat až při vzniku problému s kondenzací páry ve špaletách. Existuje nějaká technologie na dodatečné utěsnění alespoň zevnitř či případně zvenčí (zateplení zatím není)? Pomůže nějaký speciální vodoodpudivý nátěr?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Ke kondenzaci ve špaletách může docházet nejen absencí parotěsné osazovací pásky ze strany interiéru, ale podílet se na tom může i to, že špaleta není zvenku zateplena.

Kromě toho může být nedostatečně vyplněna spára mezi rámem a zdivem z důvodu ne úplně ideálních rozměrů oken. Šířka připojovací spáry by měla být ideálně kolem 10 mm.

Způsoby osazení těsnících pásek (parotěsná ze strany interiéru a vnější paropropustná pro utěsnění proti zatékání a zafoukávání do spáry) jsou celkem dobře popsány na internetu na stránkách výrobců těchto produktů (Isocell, Illbruck) nebo když se zadá „těsnění osazovací spáry oken“ v googlu.
Problém je v tom, že při běžném přístupu firem provádějících montáž oken, není prakticky možné tyto pásky kvalitně osadit. Důvodem je časová tíseň a z toho plynoucí nedostatečná zednická příprava špalety pro nalepení pásky na podklad stěny, kde samolepka nedrží. Při montáži oken se to dá opravit tmely a jinými opravnými prostředky. U již osazených oken ale není kam na okna pásku přilepit, protože se osazuje z boku rámu.

Buď by se dal použít nějaký jiný typ vzduchotěsné pásky, která by se nalepila na rám zepředu s tím, že by špaleta z interiéru byla odsekána a znovu zednicky připravena pro lepení. Rám s nalepenou páskou by pak mohl být překryt tenkou deskou XPS (kam dovolí panty a otvírání okna) s vrstvou lepidla do sítě a ukončujícím profilem pro tenkovrstvé omítky. Jinou možností je odsekat špaletu, opravit výplň spáry a dotěsnit z vnitřní strany tmelem. Dále se ještě uvádí možnost použití lišt, nejčastěji rohových na bázi PVC, které se přes spáru lepí tmely, které zajišťují utěsnění. Více na stránkách výše uvedených výrobců.

Situaci by bezpochyby zlepšilo i správné provedení zateplení vnější špalty, což se ale bude řešit patrně až se zateplením fasád.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice