Dobrý den,
Tento problém bude možná trápit při současném stavu lesů více majitelů nemovitostí. V těsném sousedství naší chaty je vzrostlý smrkový les, který ale vlivem sucha a napadení kůrovcem je z větší části odumřelý. Les na konci roku 2018 koupili noví majitelé. Již téměř rok se s nimi snažíme domluvit na pokácení kůrovcem napadených stromů, které mohou kdykoli ohrozit stavbu. Víme, že tématu se přímo týká Lesní zákon, konrétně § 22, ale v našem případě by bylo nutno vykácet poměrně velkou část lesa a týkalo by se to několika desítek vzrostlých smrků – výška cca 30 m. Jakou máme možnost jak řešit problém? Děkuji Jarmila

Odpověď Správní orgán je (jako ve většině míst) pravděpodobně MěÚ odbor životního prostředí (tzv. trojkové obce – bývalé okresy). Ti by měli konat.

Ale z hlediska stavebního: dnes, pokud dostane někdo stavební povolení stavět v ochranném pásmu lesa (to je 50 m ok katastrální hranice lesa), tak ta výjimka mimo jiné, jak to chápu, znamená, že si možné riziko vzniklé např. pádem stromu beru na své triko. Tedy stavím s vědomím, že k takovéto situaci může dojít. Ovšem povolené stavby kdysi dávno nemají takovéto rozhodnutí vydané.

Poptejte se také na své pojišťovně, je důležité, abyste dopředu věděli, zda by se na to vaše pojistka vztahovala.

No, nic moc, ale na to životní prostředí to pošlete i s fotografiemi, třeba se jim to podaří a vlastník bude konat. Minimálně s i tak vytvoříte důkaz, že jste to chtěli řešit a předejít škodám.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování