Dobrý den,



Koupil jsem byt v dvoupodlažním domě a má trámový strop. Skladba viz. příloha. Z dostupných zdrojů jsem byl schopen poskládat dvě varianty. První varianta: Odebral bych stávající podlahu až po horní hranu trámu. Násladně zaklopil EPS polystyrénem 50mm na to 30 mm kročejové izolace, OSB desky 2x15mm Elektrická rohož Potěrová hmota Miralon. Vinyl. Druhá varianta Odebral bych stávající podlahu až po horní hranu trámu. 2x20 mm OSB deska na spřažení stropů 30 mm kročejové izolace, 2x15 mm OSB na pochoz Elektrická rohož Potěrová hmota Miralon. Vinyl. Mohl by jste mi doporučit co by v tomto případě bylo lepší? Případně doporučit zda přídat izolaci pro lepší akustické vlastnosti.



Děkuji a přeji krásný den


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Celková tloušťka podkladních vrstev první varianty (bez potěru s topnou rohoží a nášlapné vrstvy) je 110 mm, ve druhém případě 85 mm. První má více tepelné izolace, což je dobře, neboť se více zabrání úniku tepla do stropu. Druhá zase správně vytváří pevnější konstrukci základu podlahy tím, že se na horní líc stropních trámů osadí pevná vrstva z dvojitého zaklopení OSB 2 X 20 mm.

Akustické vlastnosti je třeba sledovat po dvou liniích. Jednak je to ochrana před kročejovým hlukem (chození apod.)a pak vlastní vzduchová neprůzvučnost konstrukce, tedy schopnost tlumit hluk vznikající v sousedním prostoru a procházející konstrukcí (řeč, televize).

S kročejovým útlumem se lze velmi dobře vypořádat uspořádáním plovoucí podlahy tak, je i doporučováno v řadě technických podkladů výrobců kročejových izolací. Tedy horní roznášecí „plovoucí“ deska (zde vždy 2x OSB 15 mm) a pod tím kročejová deska (tvrdá minerální vata 30 mm). To fungovat bude, bude-li provedeno správně. Pozor na oddělení po obvodu okrajovými pásky (ty účinné 12 mm).

Horší to je se vzduchovou neprůzvučností, která je přímo úměrná mimo jiné i hmotnosti konstrukce. V původní skladbě to tak nějak plní násyp ze škváropísku, který však bude z velké části odebrán. Zlepšení akustiky by tedy znamenalo přidat do skladby něco hmotného. To naráží na potřebu statického posouzení, protože přitížení stávajících stropních trámů má, především z hlediska přetvoření, své patrně blízké limity.

V některých doporučeních se objevuje nápad naskládat do skladby dřevěných betonové dlaždice. S tím se osobně nepříliš ztotožňuji. V praxi se ukázalo, že lepší akustické izolace na dřevěném stropě se docílilo klasickým vybetonováním plovoucí desky v tloušťce kolem 5 cm. Zase oponujeme – nechceme jít mokrým procesem, přitížíme apod.

Ve Vašem případě bych viděl vhodné řešení v kombinaci navrženého, tedy od horního líce stropních trámů po odebrání části násypu: 2x 20 mm OSB (docela hmota), pak nalepit EPS (např. 30 až 40 mm, zase ať mnoho podlahu nezvedneme) a dále dle varianty 2 – kročejová izolace, 2x 15mm OSB a vršek.

Vzhledem k celkovému charakteru stropu se musíme trochu smířit s tím, že normy na hluk tak úplně nenaplníme, což by se asi měřením prokázalo. Pokud by se na tom trvalo, muselo by se jít do daleko masivnějších konstrukčních a stavebních řešení, akustických výpočtů a statiky.



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice
 

Energy Centre České Budějovice