Dobrý den,



Rád bych zvolili odvětrávání podlah systémem vzduchové izolace - iglú. Dům má kamenný základ prosypaný hlínou až do výše pochozí podlahy, zdi 80 cm silné směs pálené a nepálené cihly, zdi celkem suché jen dole u podlahy lehce vlhké, podlaha vlhká, podlaha 33 cm nad úrovní vnějšího terénu. Moje představa složení 10 cm zhutněný štěrk, geotextilie iglú H10 cm kari síť 5 cm beton paro zábrana polystyren XPS 24 cm podlahové topení 6,5 cm cemlit. Potřeboval bych vědět jestli je toto správné řešení, popřípadě jiný návrh.



Děkuji


Fotky


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Popsaná skladba je v zásadě správná. Celkem to tedy znamená odkopat cca 55 cm z podlah. Vzhledem k uložení vnějšího terénu lze předpokládat, že k podkopání základové spáry nedojde, ale je dobré to sledovat.

Na betonu nad Iglu uvádíte „parozábranu“. V této pozici se spíše jedná o protiradonovou bariéru. Mělo by se myslet na ochranu stavby proti pronikání radonu a vzhledem k tomu, že v Čechách je většinou střední až vysoký index radonového rizika, je doporučeno při takovýchto stavebních úpravách nechat si radon změřit (není to tak drahé) a podle toho použít fólii. Odvětrání systémem vzduchoizolační dutiny je správně a s ohledem na to, že bude podlahové topení z důvodu radonu i požadováno.

Ještě je potřeba promyslet způsob provětrání dutiny. Buď to může být systémem protilehlých otvorů, nebo přívodem otvory v soklu a odtah svisle nad střechu, což vede k účinnějšímu proudění vzduchu. Ale odvětrávací potrubí kvůli radonu (pokud tedy je) musí být plynotěsné. Splní PVC KG s těsněnými spoji.

Ještě k praktickým zkušenostem – v místě přívodních otvorů pod podlahu proudí v zimě poměrně chladný vzduch. V ploše podlahy je dostatečně silná tepelná izolace, ale v místě prostupu u přívodu dochází k ochlazování základu a zdiva. To se může projevit chladným koutem u podlahy a plísní. Je tedy potřeba přívodní potrubí a celý prostup řádně zaizolovat tepelnou izolací, polystyrénem a škvíry utěsnit PU pěnou. Tak, aby trubka byla obalená.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Energy Centre České Budějovice