Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Kupujeme byt v novostavbě, kde se položila podlaha a ještě nebyla dostatečně zakrytá terasa a střecha nad naším bytem, takže tam zateklo. Zjistili jsme že máme plesnivé lišty a podlahu, jsme alergici, je nějak možné zjistit, jestli v místnosti je stále plíseň?


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Základním opatřením proti působení plísní a zdravotním rizikům je odstranění příčin, které k výskytu plísní vedly. Lze tedy předpokládat, že do bytu nyní již nezatéká.

Druhý krok je odstranění všech napadených povrchů a předmětů, tedy plesnivých podlahových lišt a části viditelně poškozené podlahy a v to v rozsahu vždy o něco větším, než je vizuálně patrné.

Zároveň se zjistí, jaký je stav podkladu. Zde se plíseň může nadále udržovat v života schopném stavu a v okamžiku, kdy by nastaly příznivé podmínky pro její další růst, se tak může stát. Například opětovné zvýšení vlhkosti apod., které může souviset s užíváním bytu.

Pokud mají být plísní poškozené věci ponechány, je nutno použít pro danou situaci vhodný protiplísňový přípravek, kterým se povrchy ošetří. Obvykle ve více krocích, prvním bývá mechanické očištění po první aplikaci a pak následné preventivní ošetření. Vždy se postupuje podle návodu výrobce.

Pokud se jedná o přítomnost spórů plísně v ovzduší - mikrobiologické vyšetření může provést specializované pracoviště. V ČR působí laboratoře, které jsou schopné vyšetřit vzorky ovzduší nebo stěry povrchů z hlediska mikrobiální kontaminace. Takové práce jsou spíše prováděny v hygienicky ohrožených provozech, nebo pro zjištění stavu pracovního prostředí. Jsou předmětem činnosti hygienické služby a tam bych Vám nejspíše doporučil směřovat tento dotaz. Nebo lze na webu vyhledat kontakt na příslušné pracoviště, jistě rádi vysvětlí, co jsou schopni provést. Běžná stavební praxe se tímto již nezabývá.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý

poradce ECČB

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Energy Centre České Budějovice