Dobrý den,



chtěl bych se dotázat na zateplení domku se sklepem. Chystáme se zateplit štíty domu, ale i spodní patro. Dům je stavěn z 90% že škvárových cihel nebo spíš tvárnic. Ve zmíněných štítech jsem otrhal prkna a dostal se až na zmiňované zdivo, které jsem prohazel maltou a chystám se zateplit 160mm polystyrenem. Co se týká spodního patra obávám se vlhnutí zdí, protože už je zde 50mm polystyrenu a já uvažuji zda přidat dalších 100mm rovnou na stávající fasádu, která musím dodat je v dobré kondici a všude drží. Uvnitř baráku jsem nikde nezpozoroval vlhké stěny a proto se obávám abych to zateplením nějak nepohoršil a aby nám stěny nezačaly plesnivět, z důvodu uzavření domu další vrstvou zateplení. Proto uvažuji nad skelnou vatou nebo paropropustnym polystyrenem, který je, ale podstatně dražší. Myslíte, že je to zbytečné a stačí klasický polystyren nebo raději něco co je paropropustné. Popřípadě mohu lepit rovnou na stávající fasádu nebo je nutné původní kompletně oskrabat? Uvádím že tloušťka stěn je 30cm.



Děkuji mockrát.



Petr Kos


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Pokud správně chápu popis, spodní patro je již zatepleno kontaktním zateplovacím systémem na bázi EPS v tloušťce 5 cm. Zateplení patrně vede až na úroveň terénu, nebo možná končí výše?

Pokud se jedná o obavu z výskytu vlhkosti, myslím, že již nyní 5 cm polystyrénu neumožňuje přirozený transfer vlhkosti z konstrukce směrem ven. Tedy pokud nedochází k odvedení vlhka nějakou jinou cestou, například mezerou u terénu (soklu), nebo prostřednictvím mezery mezi zdí a EPS. To je nepravděpodobné, muselo by jít o nesprávné provedení (nalepení) stávající vrstvy EPS.

Přidání další vrstvy polystyrénu na tu stávající by tedy samo o sobě ke zhoršení vlhkostní situace této části domu nemělo způsobit. Nedokážu však posoudit zcela objektivně, situaci je nutno vždy na místě vidět.

Ještě postupně: Na horní části zdiva bude pokládat 16 cm nového izolantu. Staršímu zdivu jistě sluší například děrovaný EPS a vhodné komponenty s vyšší propustností. Systémy bývají dražší, ale zdivo se tolik neuzavře a možná to, že doteď pod dřevěným obkladem větralo, hrálo také nějakou roli.

Přidání EPS na stávající zateplení – jedná se o tak zvaný systém „zateplení přes zateplení“ (zateplovací systém přes starý ETICS). Zkuste se podívat někde na webu (stránky firem které se systémy ETICS zabývají), kde se tyto možnosti popisují. Je na delší povídání, jaká úskalí to přináší. Stručně – měl by se udělat průzkum stávajícího zateplení, odtrhové zkoušky, ověření, zda provedeno podle technologických postupů a kvalitně (pokud není, nedoporučuje se), pak návrh překotvení nového systému přes ten starý, používají se speciální kotvy apod. Tedy ve finále poměrně drahé.

Nabízí se tedy varianta starý systém rovnou shodit a nový dát opět děrovaný v provedení „sanační“ s propustnými lepidly a vrchními stěrkami. Výhodný je i děrovaný šedý polystyrén s nižší tepelnou vodivostí. Tloušťka 16 cm na zdivo 30 cm povede k lepším izolačním vlastnostem.

Lepit děrovaný EPS na starý bílý obyčejný nemá smysl.

Složitější situace bývá u terénu, kde je dobré promyslet, jak udělat sokl.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

 

Energy Centre České Budějovice