Dobrý den,



v cihlové bytovce z roku 1908 máme ve zvýšeném podsklepeném přízemí podlahy tvořené betonovou mazaninou (5cm) a pod ní už jen hliněný zásyp. Níže je nevytápěný sklep s cihlovou klenbou. V úrovni sklepa je dům podříznutý. Chceme betonový potěr odstranit a nahradit novou, zateplenou podlahou. Mohl by být postup takto? Odstraním stávající betonovou mazaninu, odvozit tlouštku zásypu,kam by poté přišlo 5 cm litého betonu,10 cm polystyrenu (EPS/XPS) a 5 cm litého betonu? Může jít první vrstva rovnou na zásyp nebo nějakou fólií? Je výhodnější suchá varianta s dosypáním tenké vrstvy liaporu a poté OSB desky a beton?



Děkuji za radu


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

V zásadě se jedná o možný postup. Odstraníte všechny vrstvy nad klenbou a nahradíte je novou skladbou, která bude v sobě obsahovat dostatečnou tloušťku tepelné izolace.

Zastavím jen u úpravy nad klenbou. Máte patrně v úmyslu odebrat jen takovou tloušťku zásypu nad klenbou, aby byl zarovnán na horní rub vrcholu kleneb. To jedna z možností. Lze jistě odebrat vše a nahradit novým násypem například umělého kameniva z liaporu, ten v horní části stabilizovat cementem a vytvořit tenký potěr pro rovinu k pokládce EPS. Bylo by vhodné nezatěžovat klenbu více, než je nyní. Odlehčení zajistí to lehké kamenivo. Podklad pro EPS lze snad udělat i z tenčí vrstvy betonu, nebo použít lehčený beton, který tolik nezatíží.

K tloušťce tepelné izolace:

Má-li být provedení zateplení dostatečné, mělo by odpovídat normě ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov - požadavky (10/2011). Ta stanovuje pro různé druhy obvodových konstrukcí tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K), tím lepší izolace.

Pro strop z vytápěného k nevytápěnému prostoru tyto hodnoty jsou:

Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K)

Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro pasivní stavby 0,30 až 0,20.

Zde by bylo vhodné dodržet doporučenou hodnotu. Vámi uvažovaná tloušťka 10 cm EPS splní přesně doporučenou hodnotu. Pokud něco přidáte, bude k dobru věci. Použijte EPS s pevností alespoň 150. Betonová deska nad EPS bude již provedena běžným způsobem.

Pokud by se uvažovalo s podlahovým vytápěním, rozhodně přidat na tloušťce izolace, nebo použít například podlahový EPS Grey s nižší tepelnou vodivostí, tedy lepšími izolačními vlastnostmi.


Ing. Jiří Veselý

energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice