Dobrý den,



potřeboval bych poradit, co mám dělat s podlahou. Mám starší podsklepený barák, který je momentálně po rekonstrukci. Sklep je velice vlhký a po povodních se z něho musí celoročně čerpat voda. Firma, která mi tu udělala rekonstrukci, tak vylila podlahu betonem na něj položila igelit,OBS desky a Vinyl. Kolem baráku je Isover TF PROFI 150mm, ?D = 0,036 (W·m-1·K-1),1000x600x150mm(pro izolaci ostění), pevnost v tahu TR 10kPa, fasádní minerální izolace s podélným vláknem pod kterou se dělala injektáž. Bohužel, ale ta je 10 cm nad úrovní podlahy. Poradí mi prosím někdo,co s tím mohu dělat, aby podlaha nebyla tak chladná a nechytala mi plíseň? Jsem z toho nešťastná a nevím, co s tím mám děláš.


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Z Vašeho popisu usuzuji, že rekonstrukce podlahy se odehrála v prvním nadzemním podlaží nad vlhkým sklepem. Injektáží máte patrně na mysli odvlhčení soklové části domu v úrovni podlahy. Jednalo se o vrty plněné injektážním roztokem? Jak se toto opatření projevilo z pohledu snížení zatížení konstrukce zdiva od vzlínající zemní vlhkosti? To lze zjistiti v letním období, kdy by měly být povrchy sušší.

V zimním období, nebo chladných dnech to však vypadá jinak. Pokud je zateplení ukončeno 10 cm nad podlahou vytápěné místnosti, pak zde zůstává nezanedbatelný a značný tepelný most. Pokud je obvodová stěna nedostatečných tepelných vlastností, není divu, že její povrch u podlahy je značně studený, tedy váže na sebe vzdušnou vlhkost.

Na patu zdi navazuje podlaha. Ta byla provedena bez tepelných izolací a to je chyba. Je možné, že se do podlahových vrstev už více nevešlo, ale zhotovitel měl zvážit například možnost vložení alespoň tenčích tepelně izolačních desek, například na bázi PU nebo PIR, které mají velmi dobré izolační vlastnosti.

Zateplení konstrukce podlahy nad nevytápěným sklepem se obvykle provádí lepením tepelné izolace z polystyrénu na strop sklepa. Záleží na konstrukci stropu.

Aby byl tepelný most, který je zřejmou a pravděpodobnou příčinou uvedených poruch, odstraněn, je nutno provést zateplení vnějšího soklu domu. Používají se desky z XPS, v daném případě tloušťky 12 cm, aby lícem nepřesahovali vatu. Tedy doplnit tepelnou izolaci (navázat) pod stávající vatu a to nejlépe alespoň 80 cm pod její úroveň. Záleží na úrovni terénu kolem domu a podle toho se musí řešení vymyslet. Dále lze doporučit zateplit podhled sklepa alespoň 10 až 12 cm izolace na bázi EPS.

Nebylo by od věci, aby situaci na místě vyhodnotil někdo s adekvátními zkušenostmi se sanacemi a zateplováním. Běžné firmy to obvykle nedovedou.

Ing. Jiří Veselý

Energy Centre České Budějovice