Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kondenzace vody na povrchu foukané izolační vaty v prostoru půdy. Prostor pod izolační vrstvou vaty je izolován pomocí parotěsné folie. V takovémto prostoru nespatřuji žádné anomálie. Nicméně do prostoru půdy vstupují rovněž koruny příček zdí (poslední cihla příček) a právě nad nimi se leckde tvoří kapičky vodní rosy na povrchu izolační vaty, kterou je celý prostor půdy zasypán. Když jsem v těchto prostorech vatu pro kontrolu odhrábnul, zjistil jsem, že příčky jsou poměrně teplé, což bylo poznat na omak. Příčky jsou tak zřejmě zdrojem tepla, které prostoupí vatou a na povrchu zkondenzuje. Chci se tak zeptat, zda by i vyústění příček nemělo být izolováno nebo zda je to prostě nějaká normální vlastnost? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den. S pozdravem Martin


Fotky


Odpověď

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se o učebnicový případ nesprávného provedení. Bohužel často se opakující chyba.

Prostupující příčky přerušují parozábranu a nejen ji, ale také tepelnou izolaci, jak vyplývá z Vašeho popisu. Vzniká nejen tepelný most, který je poměrně rozsáhlý (dlouhý) a tudíž nezanedbatelný únik tepla, ale i přímé vedení vlhkosti z interiéru do půdy. Kondenzace na jakémkoli přilehlém chladném povrchu je logická.

Tento stav může nastat nejen v případě konstrukčního uspořádání jako u Vás (v půdě) ale i v případě podkroví, kde příčky nebo nosné zdi prostupují do roviny krovu = roviny izolace. Tam kondenzace přímo ohrožuje zabudované dřevěné prvky a může vést k závažným haváriím. Praxe to dosvědčuje. Ale to jen na okraj.

Správné provedení u Vás je – parozábrana musí být nejlépe zcela souvislá, příčky končí pod ní. To lze zajistit vhodným uspořádáním celkové skladby stropu. U Vás je to ale již hotové.

U obvodových a nosných zdí má být parozábrana těsně nalepena na ně. V detailech se asi dospěje k tomu, že bude snaha přerušit vedení vlhka zdivem celistvou vrstvou malty.

Náprava stavu ve Vašem případě – upravit prostup příček a parozábranu podle výše uvedeného. Zda příčky ubourat, nebo alespoň „obalit“ fólií i tepelnou izolací, to podle situace na místě.

S pozdravem
Ing. Jiří Veselý
energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice