Dobrý den, potřebuji poradit jak zateplit strop/podlahu mezi obytným prostorem v 1 patře a půdou. Půda je nevytápěná a nebude sloužit ani pro uskladnění věcí. Jediné pochozí místo bude ke komínu. Střecha je sedlová ve složení hliníkový plech asi ipa a prkna. Složení stropu/podlahy je od spodu rákosová omítka, prkenné podbití, trámy (bohužel neznám rozměr), mezi trámy jsou polystyrénové kuličky, na trámy a polystyrén je položený asfaltový papír po celé délce. Na krajích je asfaltový papír zasypán škvárou. Uprostřed střechy je, na trámech záklop z prken na nich je opět asfaltový papír a lehčený pochozí beton. Uvažoval jsem o odstranění polystyrénové izolace škváry i betonu. Na spodní prkenný záklop dát zespodu parotěsnou fólii. Mezi trámy a na trámy ze shora novou izolaci + rošt na cestičku ke komínu. Záklop ke komínu bych použil fošny. Strop pod parotěsnou fólií by byl z SDK. Mezi SDK a parotěsnou fólií prázdný prostor. Předem děkuji za Váš názor a odpověď.


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Záměrem je osazení parozábrany pod stávající strop. Z pohledu umístění je to v pořádku, bude osazená bezprostředně na vnitřní líc konstrukce. Druhá věc je její provedení, velmi záleží na celistvosti fólie (co nejméně perforací), těsnosti spojů a těsnosti napojení na okolní stěny po obvodu místnosti. Obvykle se obtížněji provádí při práci zespodu.

V návodech na provádění sádrokartonových podhledů se toto podceňuje. Nejdříve se osazují závěsy a lišty a fólie se osazuje zespodu na ně. Poté se kotví SDK desky v předepsané rozteči vrutů a vzniká veliké množství perforací, tedy parotěsnící účinky fólie jsou téměř nula.

Vy uvádíte, že parozábranu osadíte na spodní záklop (a co s omítkou?), což je v pořádku, protože pak teprve budou osazeny závěsy a všechny kotvy závěsu bude možno těsnící páskou přelepit a stejně tak bude možno dobře přelepit spoje fólie, protože je bedněním celoplošně podložená.

Druhou variantou osazení parotěsnící vrstvy je do úrovně nad trámy. Pokud máte v úmyslu odstranit všechny vrstvy ze strany půdy a vybrat polystyrén mezi trámy, pak se to přímo nabízí.

Důležité je prostor mezi trámy dobře vyčistit, prohlédnout stav dřeva, především v místech zazděných zhlaví a pak je ideální provést preventivní chemické ošetření. To platí pro obě varianty.

Vrátíme-li se k variantě první, parozábrana je v podhledu a vyplněn izolací bude prostor mezi trámy a samozřejmě je nutno zvýšit izolaci i nad trámy. První vrstva tedy na výšku trámů (to bych odhadoval na 14 až 16 cm), druhá do přídavného roštu z prken kolmo na trámy a zde bych doporučil dalších alespoň 16 cm.

Takto bude splněna doporučená hodnota zateplení 0,20 (W/m2.K) podle normy. Jedná se o ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Stanovuje a doporučuje v jaké kvalitě zateplit, řeší samozřejmě i kondenzaci v konstrukci a tepelné vazby (řekněme tepelný most). Pokud jde o zateplení. Norma stanovuje tři hodnoty pro stanovení potřebné tloušťky tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou (se střechou bez tepelné izolace) 0,30 (W/m2.K). Doporučená hodnota je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Doporučená hodnota 0,20 (W/m2.K) bude splněna i v případě postupu podle varianty druhé, kdy lze na trámy shora dát záklop (prkna nebo OSB), parotěsnou fólii pohodlně položit na tuto plochu s tím, že bude rovněž dobře těsněná. Problémem zde však může být praktické utěsnění parozábrany po obvodu na půdní nadezdívky. Pak by byl proveden křížový rošt a v něm ve dvou vrstvách tepelná izolace například 2x 16 cm. Shora pouze pochozí lávka, izolace bude volně odvětrávat.

Naznačený problém s prostupující vlhkostí souvisí s provedením střechy nad půdou s krytinou plechem a podkladním asfaltovým pásem. Tato skladba střechy je poměrně těsná a někdy se vyskytují problémy se zvýšenou vlhkostí v půdě v zimním období, kdy pak dochází ke kondenzacím, resp. namrzání na bednění na krokvích. Hlavně u ne dobře odvětraných půd. Nicméně současná skladby stropu propouští bezpochyby dost vlhkosti, neboť parotěsná není a nová úprava by měla být v tomto směru lepší. Vzhledem k tomu se jeví jako vhodná první varianta, pokud bude utěsnění parozábrany provedeno dobře.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý

poradce

Energy Centre České Budějovice