Dobrý den,



vlastním stavební pozemek, kdy v jeho sousedství developer zahájil výstavbu rodinných domků a tedy k těmto pozemkům zřizuje na své náklady veškeré inženýrské sítě. Já zatím na svém pozemku žádnou stavební aktivitu neplánuji, ale v budoucnu určitě ano. Zajímalo by mne, zda v budoucnu nebudu mít problémy s připojením mého pozemku na inženýrské sítě, není totiž jiná možnost, než využít sítě budované developerem. Má developer povinnost mi přístup povolit (budu vycházet z toho, že by moje připojení sítě kapacitně zvládaly)? Pokud ano, může po mě požadovat nějakou úhradu za připojení (a v jaké výši)? Pokud ne, jaká právní norma toto upravuje?



Děkuji za odpověď. PŠ


Odpověď


Bývá zvykem, že developer se pokusí sítě předat obci. Pokud se mu to podaří, tak obec vás musí nechat připojit (pokud je tam dostatečná kapacita). Za připojení podle mne nemůžou nic požadovat, ale za zřízení služebnosti (přípojky) ano.

Developer je ale nezávislý subjekt, tek za připojení na své sítě, po vás určitě bude požadovat platbu (a to určitě tržně ohodnocenou).

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování