Dobrý den,

chtěl bych zažádat o změnu územního plánu. Konkrétně o změnu zemědělského půdního fondu na zastavitelné území. Nicméně bych potřeboval taky pozemek rozdělit. Otázka zní, v jakém pořadí je nejlepší tyto kroky udělat? Nejdříve zažádat o rozdělení pozemku a až pak o změnu územního plánu či naopak? Hlavně z pohledu časové a finanční náročnosti.

Děkuji za odpověď

Odpověď Podívejte, žádost o změnu územního plánu obce se snadno podá, ale pokud jí obec odsouhlasí následuje dlouhý proces schvalování (klidně 2 až 3 roky). A vůbec nemusí vyjít. Takovou žádost klidně zablokuje zamítnutí dalších záboru zemědělské půdy, či jiné důvody (blízkost lesa, biokoridoru a pod…). Ale samotné podání žádosti je zdarma…

A teď dělení pozemku – záleží na důvodech. Pokud chcete pozemek už dopředu rozdělit na budoucí parcely, tak bych to v současné době rozhodně nedělal. Je tam tisíc předpisů a podmínek pro komunikační připojení (šířky….), takže pokud pozemek není ještě zahrnut do územního plánu, tak by to byly vyhozené peníze a stejně to musí dopředu odsouhlasit stavební úřad.

Pokud potřebujete kus pozemku oddělit třeba od příbuzného a tam teprve zkoušet změnu územního plánu, tak bych asi žádal už nyní. Ale zase podléhá to souhlasu stavebního úřadu. Proto bych vzal mapku, do ní zanesl jen tak od ruky hrubý nákres požadovaného dělení a šel se zeptat na stavební úřad. Když by v tom problém neviděli, tak pak teprve by stálo za to objednat geodetické zaměření.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování