Dobrý den,
prosím o radu, jak postupovat.

Jedná se o napojení na obecní sítě vedoucí přes předzahrádky soukromých domů, tedy soukromých pozemků, kde je potřeba se domluvit s konkrétním majitelem na přístupu. Jedná se však i přes tuto situaci stále o obecní sítě, které by pochopitelně neměly být umístěny za hranici soukromých parcel, přesto tomu tak je. Proč toto obec v minulosti dopustila, nevíme. Podstatné však je že nám zde obec neposkytuje žádnou účinnou podporu pro zajištění přístupu k těmto obecním sítím. Nezbývá tedy, než se dohodnout s konkrétním majitelem soukromé parcely, pokud ten však odmítne, nevíme, zda máme nějaký právní nástroj pro umožnění napojení se na obecní sítě vedoucí přes soukromý pozemek i bez dohody s dotčeným soukromým vlastníkem. Děkuji,

Odpověď Na rovinu, těžká rada. Obec by měla mít k veřejné síti zřízenou služebnost (dříve věcné břemeno). Ale tato služebnost nebude zakládat právo na umístění nové přípojky do pozemků těch vlastníků předzahrádek. Prostě když ti vlastníci nedají souhlas – z hlediska zákona dnes stačí opravdu jen písemný souhlas – tak by zbývalo obrátit se na soud.

Ale to bych nedělal, prostě jednat, jednat a jednat. Někdy nezbyde, než přípojkou uhnout a jít jinudy, kde se domluvíte.

Po právní stránce je přípojka v celé délce ve vlastnictví připojované nemovitosti, takže obec nic moc nemůže pomoci, často ale dobrý starosta dokáže pomoci se se sousedy domluvit. Rozhodně a ani teoreticky, nejde služebnost pro novou přípojku získat vyvlastněním….


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování