přeji hezký den
mám dvě nádrže z černého HDPE a jsou v hloubce cca 40 cm od stropu propojeny spojkou z KG potrubí. Vůle v otvoru při průchodu stěnou nádrží je do 5 mm.
Můžete mi poradit nějaký tmel nebo pěnu kterou bych tyto průchody utěsninil? 100% těsnost ani zdravotní nezávadnost spoje nepožaduji je to v zahradě ale všude se dočítám že HDPE je problém. Co takhle sanitární silikon nebo studniční pěna?...
děkuji za odpověď J.Kotlaba

Odpověď Dobrý den pane Kotlabo.Co já vím,tak není lepidlo ,které by na PE drželo.Silikon ani pěna kterou píšete to určitě neutěsní.Zkoušeli jsme například lepidlo Mamut,nebo různá dvousložková lepidla a vše bylo marné.

Sváříme PE speciálními svářečkami,které naruší při vysoké teplotě povrch plastu a pak do něj v máčkne roztavený plast po vychladnutí je vše pevné.Musíte asi někoho kdo svařuje PE ve Vaší blízkosti oslovit,aby Vám přišel otvory obvařit.

Nejlépe toho kdo Vám nádrže svářel. My například na cizí nádrže(když jsme je nevařili ) nechodíme,protože je tu spousty firem,které doslova chrlí nádrže,ale kvalita je hodně špatná.Zákazníkům to praská,ale koupili si ji protože byla o 5.000-kč levnější.Potom bych nic jiného nedělal,než jezdil na opravy špatných nádrží.

Pěkný den Vám přeji s pozdravem Hille F.

Dobrý den,

nejlepším řešením jsou břitová těsnění (gumové manžety - viz. foto), kterými měla být nádrž, respektive otvory v nádrži osazeny. Dá se dokoupit. Je k tomu ale potřeba znát velikost otvorů, popř. použité KG potrubí (DN 110, DN 125, DN 150…atd.)

Nejlépe zaslat fotografii z instalace a rozměry otvorů / použitého potrubí. Silikon nebo pěna není trvalým řešením. Vlivem působení zeminy se časem odloupne.

Děkuji.

S pozdravem

i.A. Ing. Martin Baker, DiS.

Koever CZ s.r.o.