Dobrý den. Prosím o radu jak postupovat při jednání se stavebním úřadem. Od začátku letošního roku řešíme získání povolení na stavbu RD. Dostali jsme se k koordinovanému stanovisku kdy před jeho vydáním se rozhodla vedoucí stavebního úřadu, že nám nebude povolena jímka. Pro vysvětlení jedná se o území ,které je určeno k stavbě RD jde zhruba o 10 parcel. Na některých již stojí rozestavěné domy někde jsou základy a pod. ale všem byla jímka povolena. To vše platilo do konce dubna kdy jsme měli obdržet K. stanovisko. Ale bylo nám sděleno ,že jímka nám nebude povolena protože v obci je kanalizace a musíme se připojit. Problém je ,že v místě této nové zástavby není kanalizace hotova a stavební úřad přes nás donutil Obec k zahájení řízení na povolení dostavby kanalizace. Nám nařídil předělat dokumentaci z jímky na přípojku ke kanalizaci. Na základě zahájení řízení nám vydal KS a mi jsme podali žádost o povolení stavby RD. Povolení nám mělo být vydáno na přelomu května a června. Po mém dotazu na Stavebním úřadě nám bylo sděleno, že sice to máme hotové, ale paní vedoucí úřadu to zakázala vydat dokud nebude vydáno povolení na dostavbu kanalizace v naší lokalitě kde to aktuálně padá na souhlasném stanovisku povodí Vltavy. Může nám Stavební úřad tímto způsobem zadržovat vydání povolení na stavbu RD?

Odpověď Ono to bývá složitější. Základní osnovu základní technické vybavenosti většinou nalezneme v územním plánu. I tam může být napsáno, že lokalita musí být připojena na veřejnou kanalizaci.

Za druhé – když územní plán neuvádí „natvrdo“ tento požadavek, je dotčeným orgánem povětšinou životní prostředí. To může v určitém okamžiku trvat na připojení… Další otázka je, kdo vám prodával pozemky, zda obec (a dopředu věděla, že tam nemá protaženou kanalizaci apod.) nebo někdo úplně cizí.

Někde jsou oddělení (odbory) stavební a životné prostředí spojeny v jeden odbor, pak by mne ten požadavek ze strany st. úřadu připadal legitimní. Ovšem, co poradit. Jít bojovat na ostří nože se stavebním úřadem nebývá nejchytřejší. Ale zkusil bych písemně zažádat životní řešení, aby předběžně souhlasili s umístěním jímky do doby dokončení veřejné kanalizace. Pokud tento orgán by s tímto souhlasil, tak si myslím, že byste zlomili i pohled stavebního úřadu. Stejně budete stavět 2-3 roky a do té doby se ledacos podaří.

A zase, jestliže projednání veřejné kanalizace vázne – chybí kladné stanovisko Povodí, zkuste obci nějak pomoci a na Povodí napište zoufalý dopis, v jaké jste situaci. A ono to opravdu není sranda, potřebujete čerpat hypotéku, potřebujete prodat byt, abyste měli finance a potřebujete tisíc věcí….. když se na úřadech vytratí obyčejné lidské měřítko, tak pak je to ten váš neveselý příběh.

Závěr: asi bych zkusil taktiku „uchodit úřad“, trpělivě, slušně ale důsledně a pořád dokola opakovat jak jste na tom zoufale …. A vždyť je to pravda.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování