Dobrý den, v květnu jsme převzali od stavební firmy novostavbu. Dnes jsme zjistili, že zeď u plastového okna, orientovaná na západní stranu, je mokrá a kolem se tvoří plíseň, vinylová podlaha v místě, kde máme matrace (postel ještě nemáme )je rovněž orosená a tímto matrace zespod zplesnivěly. Kde může být problém a jak ho řešit? Za odpověď děkuji předem!


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Pokud se problém objevil nyní, tedy v době poklesu venkovních teplot, může být hlavní příčinou nedostatečně řešená tepelná vazba v návaznosti obvodová teď – sokl. To v případě, že vlhkost se objevuje na podlaze a stěně u podlahy. Doporučuji proto ověřit, jak bylo zateplení tohoto detailu provedeno, jaký je jeho tvar, do jaké hloubky a v jaké tloušťce je izolován betonový základ. Měl by zde být EPS Perimetr nebo soklový XPS v tloušťce alespoň 80 až 100 mm a doporučeno 80 cm pod terén. Zdivo má být předsazené nad XPS a ze správných tvarovek, nebo první zakládací řada cihel rovněž s předsazeným izolantem. Jde tedy spíše o to, zda byl dodržen typový detail, který je výrobcem daného zdícího systému vyžadován. Neuvádíte však, o jaký systém stavby se jedná. Jiné to může být u pórobetonu, vápenopískových systémů (KM Beta) nebo jiných stavebnicových systému (BS Klatovy, Velox apod.).

Vzhledem k tomu, že stavba je nová, může obsahovat ještě ne zanedbatelné množství technologické vlhkosti, která významně ovlivňuje tepelně izolační vlastnosti materiálů a zvyšuje nad přípustnou hodnotu vnitřní vlhkost vzduchu. Je dobré ověřit i to. Souvisí to rovněž s tím, že stavba začala být užívána, daná místnost patrně jako ložnice, tudíž zde k vyšší produkci vlhkosti dochází i v noci. Tedy použít vlhkoměr.

Tepelnou vazbu neboli tepelný most, lze dobře ověřit termovizní kamerou a to nejlépe, až venkovní teplota poklesne více pod 0°C. Prozatím je nutno zapátrat v projektu, fotodokumentaci stavby nebo dokumentaci skutečného provedení, pokud tedy existuje. Jak to bylo provedeno, by měl vědět z logiky věci zhotovitel stavby, který by mohl poskytnout rovněž nějakou informaci.

Pokud se tvoří plíseň kolem okna, respektive v jeho vnitřním ostění, bývá na vině nesouvisle provedená tepelná izolace připojovací spáry okna v daném případě možná opět ve spojení s výše popsanými vlivy vnitřní vlhkosti. Záleží i na kvalitě vlastního okna, hloubce rámu, důležité je zateplení vnějšího ostění apod.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý

poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice