Dobrý den, před osmi lety jsme renovovali cihlový dům z roku 1930. Bylo provedeno podřezání stěn klíny, zateplení a hydroizolace podlah, zateplení domu polystyrenem 12 cm, vyměněna oken. Po cca 6 letech se v domě začala objevovat plíseň na podlaze. Prakticky podél všech stěn, obvodových i vnitřních, se na dřevěné podlaze podél lišt objevuje pruh plísně. Podlaha je z masivních prken, lepených na stěrku. Na některých místech byla píseň i na stěně, na tu jsme aplikovali "chytrou houbu" a po roce zatím není problém. Můžete mi poradit, z jakého důvodu mohou podlahy plesnivět, s ohledem na již provedené stavební práce? A navrhnout řešení? Nebo poradit nezávislého odborníka nebo firmu z jižní Moravy, se kterou by jsme problém mohli konzultovat na místě? Děkuji.


Odpověď

Dobrý den.

děkuji za Váš dotaz.

Domy z období první republiky bývají z plných cihel, nebo pálených cihelných tvarovek obdobných vlastností. Tloušťky stěn po obvodu jsou obvykle 45 cm, u vedlejších místností někdy i 30 cm. Mívají sklep a ten bývá v lícovém zdivu proveden na kámen, může být i z kamene celý. Pokud je to obdobně u Vás, bývá častou příčinou tvorby plísně tepelný most, který zůstává v soklové části, kdy zateplení stěn je ukončeno nad soklem. Nedosahuje tedy k terénu, natož pod terén, jak je doporučeno provést.

Pokud je Váš dům nepodsklepený, platí totéž. Může být provedeno tak, že zateplení stěn bylo ukončeno na rovině podříznutí zdiva a spodní soklová část ponechána bez zateplení. Tepelný most je v soklové části základu a pod terénem. Ten bude patrně kamenný, podříznutí bylo prováděno bezpochyby pro zamezení vzlínání kapilární vlhkosti z podzákladí do zdiva,

Zajímavé je, že podlahy začaly plesnivět až po nějaké delší době. Pokud je příčinou tepelný most a kondenzace na studených površích konstrukcí, pak se problém vždy objevuje sezónně v zimním období. Pokud je celoroční, může se jednat o vliv vlhkosti, která zůstává ve svislých konstrukcích pod rovinou řezu a proniká postupně do konstrukcí podlahy. Předpokládáme správné provedení izolace. Záleží však na tvaru detailu, v jaké úrovni je bariéra provedena, je-li provedeno správné napojení vodorovné plošné izolace na izolaci (klínem myslíte plechy?) v podřezání, je-li podlaha zateplena apod.

Kontakty ve Vašem regionu nemám. Zkuste se podívat na stránky www.mpo-efekt.cz. Je tam nezávislé a bezplatné poradenství poskytované v rámci dotace Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) – program EFEKT. Tam narazíte na seznam konzultačních středisek EKIS, jistě bude někde v blízkosti. Bezplatná porada v jejich kanceláři se objednává telefonicky, chtějte poradce, který se zabývá řešením tepelně technických problémů staveb.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý

poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice