Dobry den, v listopadu 2019 jsme se nastehovali do novostavby. Stavba je z ytongu Lambda 450 bez zatepleni, topeni podlahove (anhydrid). Na jare, kdy byly prudke a caste deste se nam vytvorily pouze na prickach vlhke skvrny. Postupne v podstate v celem dome. Skvrny se s kazdym destem zvetsovali. Nejdrive jsme si mysleli, ze anhydrid nebyl dostatecne vyschly a tak jsme stale topili do podlahy (i v lete). Pricky vypadaly, ze schnou ... az do kazdeho deste. To pricky vzdy opet zvlhly. Bylo tedy jasne, ze do domu nekudy jde voda. Zjistili jsme, ze voda sla do podlahy pres chranicku ekektriny. Tu jsme tedy odkopali, obrizli, nechali vyteci vodu a jamu u domu opet zasypali. Koupili jsme vysousec a susili. Pricky jsou nyni konecne suche. Prosim o, radu. Co se deje v tuto chvili v podlaze. Myslite, ze je zcela sucha nebo se tvori houby? A pokud ano, je nejake reseni jak se houby (plisne) zbavit? Moc Vam dekuji za pomoc!


Odpověď

Dobrý den,


děkuji za Váš dotaz.

Na otázku, co se děje pod podlahou bohužel nedokážu odpovědět. Za prvé záleží na tom, zda bylo dostatečně zabráněno tomu, aby pod podlahu nadále tekla voda. Dotace musela být skutečně docela velká vzhledem k tomu, že vlhkost přirozenou kapilární elevací stoupala tak vysoko a v takovém rozsahu. Je pravdou, že v porézním zdivu, jako je Ytong, jsou pro to dobré podmínky.


Pokud nyní vše vyschlo a již se neprojevují žádné další problémy, patrně již k zátekům vody nedochází. Voda se hromadila bezpochyby na hydroizolaci proti zemí vlhkosti, která je nejspíše provedena z asfaltových pásů. Na nich jsou stavěny i příčky a zdi. Ve skladbě nad izolací se nachází vrstva tepelné izolace, patrně polystyrén, a pak anhydridová deska se zabudovaným rozvodem podlahového topení. Určité riziko nyní představuje anhydrid, který není vhodný pro použití do vlhkého prostředí. Zde bylo po nějaký čas takové vytvořeno. Obával bych se tedy spíše toho, aby se v nějakém časovém odstupu neprojevily nějaké závady na této desce. To by se nejspíš projevilo prasklinami na dlažbách nebo na podlahových krytinách pevně spojených s podkladem.



Pokud jde o plísně a houby, těžko říci. Mohlo by se něco objevit kolem tepelných izolací, to ale nezjistíte bez vybourání podlah. Likvidace „na dálku“ není reálná. Nejlépe tedy bude sledovat stav a v případě nějakých podezření hledat odbornou pomoc.


S pozdravem



Ing. Jiří Veselý

poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice