Dobrý den, chci vás požádat o radu ohledně výstavby plotu. Chystáme se odstranit stávající již rozpadající plot a na něm místě postavit nový. Soused má hned za plotem živý plot z tůjí vysoký 3m možná více. Z naší strany v přední části domu potřebujeme dorovnat terén. Plánujeme základ ze ztraceného bednění a následně tyčky a pletivo. Když si srovnáme terén z naši strany plot nebude vyšší jak 2m, ale od souseda bude 220-240cm. Vím že plot nemá být vyšší jak 2m, ale nevím z jaké strany se to počítá. Můžete mi prosím poradit? Děkuji


Odpověď

Já to taky nevím. A budete se divit kolik problému v praxi z tohoto vyplývá. V zákoně je ale také v § 79 bod 2 f), že nic nevyžaduje ani opěrná zeď do výšky 1 m. A zase, když udělám opěrnou zeď, na ní pak 2 m vysoký plot, jak se má posuzovat toto? No, asi si každý stavební úřad musí udělat svůj výklad.

Samozřejmě je nejlepší donést sousedovi koláč a nechat si situaci od něj podepsat, že s takovýmto řešením souhlasí. Když ještě ploty do výšky 2 m podléhaly stavebnímu zákonu, tak jsem měl velice podobný případ: soused udělal plot 240 cm vysoký (jako součást povolení měl plot výšky 2 m) a aby „splnil“ předepsanou výšku, dosypal ze své strany 40 vrstvu rašeliny. Po všech odvoláních a přezkumech to skončilo u soudu a ten v tomto konkrétním případě dospěl k závěru, že dosypání terénu bylo účelové a že výšku plotu nedodržel. Případ se celkově vlekl 8 let…. Ale už pro toto, bych se za každou cenu snažil se sousedem domluvit nebo bych dodržel ty 2 m i z vaší strany. Tento případ stejně skončil tak, že oba sousedi po pravomocném rozsudku své domy dali do realitky a nyní tam bydlí noví obyvatelé, kteří mají normální sousedské vztahy. Je toto hapy end?


Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
 

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování