Dobry den. Po lonske rekonstrukci bytu se mi za kuchynskou linkou pod oknem tvori vlhkost a nalsedne plisen. Pod oknem je slabsi zed, drive tam bylo topeni, tak nebyl problem. V byte byly provedeny nasledne upravy pri rekonstrukci: vymena oken (nove plastove), na zdi natazene lepidlo + perlinka + stuk, nove ustredni topeni a nove lite podlahy.
Jak bych mel odstranit tu plisen vzniklou za linkou po oknem? jedna se o cca 2 m2.

Dekuji Wimmr

Odpověď

Obvodová vnější stěna nebyla během rekonstrukce patrně zateplována, hledat příčinu je tedy nutno jednak ve změně vnitřního klimatu bytu a pak v odstranění radiátoru a následném znemožnění proudění vzduchu kolem zdi.

Po výměně oken, která jsou na rozdíl od těch původních těsná, došlo ke zvýšení vlhkosti vnitřního vzduchu. Pokud nejsou obvodové zdi zateplené a jedná se o starší zdivo s malými tepelně izolačními vlastnostmi, je povrchová teplota na vnitřní straně nízká. Obzvláště, je-li parapet vyzděn tenčí. Příčinou plísně je kondenzace vzdušné vlhkosti v zimě - vnitřní povrchová teplota je v mrazech velmi nízká a blíží se teplotě rosného body vodní páry obsažené v teplém vnitřním vzduchu. K dosažení hranice, kdy dojde ke kondenzaci, stačí často jen málo, například dlouhodobější zvýšení vlhkosti nad 70% až 80%.Zastavění zdi linkou má samozřejmě zásadní vliv.

Zkuste si pořídit pokojový vlhkoměr a sledovat hodnoty vlhkosti vzduchu. Do 50% by to mělo být dobré. Možná jste rovněž změnili režim vytápění, což může mít na stoupající vlhkost také vliv.
Systémovým řešením by bylo správně navržené a provedené zateplení obvodových stěn. Lze ale postupovat i jinak.
Variantou je provedení zateplení výklenku parapetu zevnitř – například vložením polystyrénových desek a přizděním. Použít se mohou jiné izolační materiály, například minerální desky Pura, sanační desky USP nebo Clima Plus – jedná se výrobky, které naleznete na www.redstone.cz. Omítky zasažené plísní je samozřejmě nutno odstranit a zdivo chemicky ošetřit.

Někdy pomohla i tepelně izolační sanační omítka. Odstraňování plísní postřikem Savem je dočasné, proto je nutné napadené omítky odstranit a nové provést tepelně izolační se sanační přísadou a chemií proti plísním. Malby pouze vzdušné vápenné. Můžete také zkusit tepelně izolační reflexní nátěry. Použití těchto technologií vede ke zvýšení povrchové teploty a tedy oddálení bodu kondenzace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice