Dobrý den,

koupil jsem rodinný domek z cca 50.let minulého století. Dům je částečně podsklepený, přičemž podlaha sklepa je pouze zhruba 1 metr pod vnějším terénem. (přízemí je cca 1 metr nad úrovní terénu)
Základ je kamenný, spojený s "maltou", která je ale vzhledem k působení vlhkosti spíše charakteru hlíny.
Vzhledem k tomu, že okapy jsou svedeny k patám domu, základy nejsou odizolovány a terén není vyspádovaný, jsou zdi sklepa (nahozeny někdy v dávné minulosti opukou) vlivem přilehlé zeminy vlhké, porostlé solemi, plísněmi a částečně opadanou omítkou.
Domnívám se, že vlkost sklepa souvisí pouze s vlhkostí zdí vzhledem k chybějící hydroizolaci základů (podlaha sklepa je suchá).
Chtěl bych se zeptat na správný postup ohledně hydroizolace základů - tedy spíš bodů, které mi nejsou jasné po pročtení internetových diskusí.
Chtěl bych zvolit postup:
1) odkopání zeminy
2) úprava (zarovnání, zpevnění) základů
3) položení nopové folie a nesavé geotextilie
4) položení drenážní trubky
5) zasypání štěrkem

Mé dotazy jsou následující:
a) Čím nejlépe vyspravit starý kamenný základ? (nebude mít ucpání spár negativní efekt na vysychání zdí)
- jak dlouho se musí nechat základ před vyspravením vyschnout?
- pokud se základ nevyspraví, pak se obávám přiložit folii na nerovnosti, aby nedošlo k jejímu poškození
b) Jakým způsobem se provádí zhutnění štěrku tak, aby nedošlo k
pozdějšímu narušení statiky domu? (že by se základy vlivem nedostatečného zhuštění postupně vyvalovaly směrem ven?)
c) má smysl zalít dno vykopaného příkopu betonem, aby se zpevnil a až na něj položit drenážní trubku? Používá se klasický beton, nebo musí být něčím speciální?
d) jaký typ omítek se poté volí na vnitřní stěny sklepa /poté, co jsou oklepány a očištěny?
e) kolik odhadem stojí návštěva odborníka, který situaci zhodnotí a poradí konkrétní nejlepší postup?

Předem děkuji za zodpovězení mých dotazů!

S přátelským pozdravem

Petr Šrámek




Odpověď

K Vaším dotazům:
a.) starý základ po odkopání ponechte vysychat tak dlouho, jak bude možné, řekněme přes léto tak 1-2 měsíce. Není dobré nechat do výkopu pršet, musí tedy být již provedeno jeho odvodnění. Pozor na podkopání základové spáry. Základ z kamene bude nerovný. Je potřeba očistit povrch a proškrábnout spáry. Vyspravení spárování a zarovnání do jakési roviny se provádí vzdušnou, spíše hubenou čistě vápennou maltou. Provedený povrch je potřeba nechat také vyzrát a vyschnout.
Pokud jde o nopovou fólii – folie s malou výškou nopu sice zajistí především separační funkci o určitý odvod vlhkosti zajistí. Nejedná se však o aktivně provětrávanou dutinu. Pokud se zajistí proudění vzduchu, je efekt vysušení zdiva daleko větší. Používá se k tomu systém z „IPT desek“. Jedná se o profilovanou desku z HDPE, vysokou 7 cm. Tím se vytváří dutina 7 cm u zdiva. Do dutiny se přivádí vzduch soklovou mřížkou a odvádí svislým vedením tak, aby převýšení přívodu a odtahu zajistilo proudění. Podrobnosti těchto systémů lze najít na webu (bývalo na www.isotec.cz, www.karlomix.cz). Podrobnější popis je i v jiných odpovědích v rubrice „odvlhčování a sanace“. Konkrétní návrh by ale měl provést člověk znalý systému.

b.) zhutnění se provádí běžnou vibrační deskou po vrstvách. V případě obav o stabilitu zdiva přizvěte statika
c.) ano, dno výkopu pod drenážní trubku se musí zatěsnit. Většinou se provádí z obyčejného betonu, vytvoří se žlábek pro drenáž, větší šířka je spádována od domu ven, takže drén je cca 2/3 od domu a 1/3 od stěny výkopu. Zemina od štěrkového násypu se odděluje geotextilií, aby nedošlo k zanesení. Na drenážním systému udělejte v lomech kontrolní šachtičky, na zaústění do kanalizace je potřeba ponechat výškovou rezervu, aby se přívalová voda nevracela zpátky k základu. Svody veďte odděleně těsním PVC KG potrubím.

d.) pokud zdivo dostatečně vyschne, alespoň pod 10% vlhkosti, lze použít sanační omítku. To se musí pak posoudit na místě, nejlépe technik výrobce sanačních omítek.
e.) nechat si zpracovat průzkum a koncepční návrh odvlhčení stojí zpravidla na RD 6 až 10 tis. Kč, záleží ale na rozsahu, především zda se nechávají dělat rozbory z odebraných sond a tak. Ty bývají dražší. Specialisty naleznete na webu. Mohu ale doporučit, aby jste využil bezplatnou konzultaci v Energy Centru v ČB, více na www.eccb.cz. Pokud se ke mně objednáte na konzultaci, hodina v kanceláři je zdarma, vezměte s sebou nějaké podklady, pohovoříme o tom.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice