Dobrý den, již rok bydlíme v novostavbě nízkoenergetického jednopatrového domku. Postaven je ze stavebního materiálu Theta, okna jsou trojskla s heat mirror. Okna jsou při teplotách kolem nuly a níže orosená, větráním se situace zlepší, ovšem v patře u střešních oken se voda kondenzuje ve velké míře a nepomůže ani větrání. Již se kolem oken objevuje plíseň. Vytápění domu je podlahové, vlhkost kolem 55%, teplota 22 stupňů. Jak vyřešit problém se střešními okny? Děkuji za odpověď. Pavlína Sedlářová

Odpověď

Příčinou rosení je kondenzace vodní páry obsažené ve vnitřním vzduchu na chladném povrchu okna. Vodní pára obsažená ve vzduchu určité teploty a vlhkosti má danou teplotu rosného bodu. Při povrchové teplotě nižší než rosný bod dochází ke kondenzaci. Při teplotě 22°C a 55% vlhkosti je rosný bod 12,3 až 12,8°C. Je-li povrch skla nebo rámu chladnější, orosí se.
Ovlivněno je to především těmito faktory:
- uživatelské chování obyvatel bytu. Optimální stav je vnitřní teplota 20 až 22°C, relativní vlhkost vzduchu do 55%. Jsou samozřejmě místnosti, kde je teplota vyšší (koupelny) nebo vlhkost může krátkodobě velmi stoupnout (kuchyně). Vy vnitřní klima sledujete a snažíte se asi ovlivnit patrně intervalovým větráním, dlouhodobým využitím polohy mikroventilace oken, používáním ventilátorů apod. Rekuperaci nezmiňujete.
- nekvalitní okna – jsou bohužel stále na trhu. Energeticky úsporná okna by měla splňovat náročnější parametry. Je divné, že máte problém u skel Heat Mirror, předpokládal bych, že okno bude kvalitnější
- nekvalitní osazení – špatně provedené ukotvení a následné deformace rámu se projevují netěsností funkční spáry. Tou pak proniká studený vnější vzduch, dochází k rosení rámu v daném místě a někdy i námraze. Druhým důsledkem špatného osazení je tepelný most kolem rámu vzniklý například neprovedenou izolací osazovací spáry. Na chladnějším rámu pak dochází ke kondenzaci, časté především v návaznosti na parapety.
- venkovní teplota – při extrémním poklesu venkovní teploty (pod -20°C) se již mírně orosí patrně všechna okna.

Možnosti odstranění nebo zmírnění častého rosení spočívají jednak v úpravě teplot a vlhkosti v bytě, jsou ale i další.
Pokud dochází k rosení na sklech již kolem 0°C, pak by to bylo z důvodu jejich nedostatečné tepelné izolace nebo špatných distančních rámečků. Distanční rámečky mohou být hliníkové a málo zapuštěné do profilu, takže hodně vedou teplo. Kondenzace na rámu svědčí o malé izolační schopnosti profilu rámu. Ať Vám výrobce oken doloží technické parametry, jsou to:
Součinitel prostupu tepla Uw udává vlastnosti okna jako celku. Kromě této hodnoty by měl výrobce uvádět tento parametr pro zasklení Ug a pro rám Uf. Dalším důležitým parametrem je teplotní faktor vnitřního povrchu, který vyjadřuje, zda při normových podmínkách teploty vnitřního a vnějšího vzduchu a interiérové vlhkosti nebude na vnitřním povrchu okna docházet ke kondenzaci.

Podílí-li se na problému nekvalitní zabudování oken, pomohla by oprava osazovací spáry, revize jejího zateplení, utěsnění a zateplení ostění včetně prostoru pod parapetem.

U střešních oken se doporučuje osazení radiátorů pod okny tak, aby docházelo podél povrchu okna k teplému proudění vzduchu. U velkých svislých ploch se pro jistotu navrhuje podlahový konvektor. Podlahové topení to nezajistí a proto musí být okna hodně kvalitní. Zdá se mi, že problém bude ve Vašem případě v oknech a je potřeba zjistit jejich skutečné izolační schopnosti.
Na jednom semináři nabízela technickou pomoc firma, která se zabývá skly Heat Mirror (změření na místě, infrakamera apod.). Zkuste kontaktovat www.izolačnískla.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice