Podlaha ve strarém domě
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu jak zamezit pronikání vlhkosti do již zrekonstruované podlahy staršího rodinného domu.
Rekonstrukce podlah byla provedena tak, že jsem vše vykopal a novou podlahu jsem založil cca 20cm nad udusaným stávajícím vlhkost nevykazujícím povrchem. Vystavěl jsem cihlové bloky, na které jsem položil trámy, mezi nimi je rošt z GSB desek. Na tomto roštu pak leží 10cm vaty jako tepelná izolace a na ní dřevěné podlahové palubky, tl. 27mm. Vata je zabalena ve folii proti případné zemní vlkhosti. Mezera mezi zemí a podlahou je provětrávána komínovým efektem na půdu s tím, že přivětrávání do ní je z interiéru škvírkou v podlaze podél stěny pod radiátorem. Nutno dodat, že stěny domu jsou cihelno-kamenné, cca 70cm široké, bez izolace, pouze venku jsem provedl okop a zavedl nopovou folii proti přímé zemní vlhkosti. Bohužel onou škvírkou sem teď proniká studený vzduch z podpodlahy a omítka začíná znovu opadávat. Také podél ostatních stěn je znát pronikání studeného vzduchu. Nutno ještě dodat, že příčkové stěny byly podbourány a doplněny izolací proti vlhkosti. Nikde jinde však izolace proti vlhkosti není. Domníval jsem se, že vzduchová mezera mezi zemí a podlahou a její provětrávání bude dostatečné řešení. V ploše podlahy vlhkost patrná není, v zimě, kdy je dům vytápěn (kotlem na dříví),se dokonce udělají mezi palubkami i nepatrné mezírky. Můžete mi prosím navrhnout nějaké řešení stávající situace? Kdyby to bylo možné, měl bych zájem i o konzultaci přímo na místě, samozřejmě, že ne zdarma. Předem děkuji

Odpověď

Takto koncipovaná řešení provětrávaných podlah se dle mých zkušeností příliš neosvědčily.

Často dochází k různým poruchám, například hnilobě dřeva, které se použilo jako nosné prvky spodního roštu. Bohužel se někdy objevila i dřevomorka, především tam, kde nebylo provětrání vůbec. Sporné je provětrávat tyto dutiny otvory z interiéru.

Zde patrně bylo dosaženo toho, že dřevěná nášlapná vrstva je před vlhkostí ochráněna, nicméně zvolená tloušťka izolace není zcela dostatečná, především v případě změny provětrávání exteriérovým vzduchem. Účinnost komínového efektu nemusí být při nasávání zevnitř dle očekávání.

Problém nastává v detailu přívodu vzduchu u obvodové stěny. V tomto detailu není řešeno zateplení, dutina v podlaze prochládá. Vlhký teplý vzduch z interiéru pak kondenzuje na studených konstrukcích (omítce v soklové části). Dochází možná i ke zpětnému proudění studeného vzduchu z podlahy.

Jednoduché řešení mě nenapadá, bylo by potřeba situaci i vidět. Pokud by jste chtěl provést konzultaci na místě, oslovte prosím některé poradenské středisko EKIS z Vašeho okolí. Z Č. Budějovic je to pro mě zbytečně daleko. Kontakty najdete na www.mpo-efekt.cz.

Pročtěte v poradně příspěvky na obdobné sanace spodní stavby, jsou tam popisy řešení, které doporučuji.
Pokud bychom se snažili řešit stávající stav, napadá mě tedy pokusit se zateplit detail kolem obvodové zdi. Jednak z venku osazením desek extrudovaného polystyrénu do hloubky kolem 60 až 80 cm pod upravený terén a pak provést zateplení soklu zvenku dostatečně nad úroveň podlahy. Zde nejlépe s paropropustnou tepelnou izolací, např. s provětrávaným obkladem soklu. Variantou je demontáž podlahy po obvodu a provedení zateplení dutiny po obvodu a v pruhu na terénu podél obvodové zdi a dále zvýšení tepelné izolace povrchu soklu zevnitř např. sanační omítkou nebo vnitřním obkladem.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice