Dobrý den,



prosím o radu. Máme vchod na půdu, kdy jedna zeď sousedí s venkovním prostředím a nedá se zateplit. vnitřní prostor není vytápěný a na vnitřní zdi se tvoří hodně plísně. Je zde nějaké řešení?



Děkuji. S pozdravem Jitka Škorpíková


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se o vnější stěnu, na které bezpochyby dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na jejím chladném povrchu. Rozložení teploty vzduchu k domě je nerovnoměrné, směrem k půdě schodišťovým prostorem obvykle stoupá teplý vzduch s vyšším obsahem vodní páry. Ta pak kondenzuje na rosném bodě, který je na zdi.

Uvádíte, že zateplení není možné, máte snad na mysli zateplení z exteriéru. Kondenzaci na chladném povrchu lze zabránit i menším zateplením zevnitř. Je to sice na úkor vnitřního prostoru, ale nemusí se nutně jednat o velkou tloušťku.

K dispozici jsou systémy vnitřního zateplení, které jsou tvořeny izolačními deskami s výplní polyuretanovou pěnou - PIR a PUR panely. Obvykle se jedná o sendvič, který má na vnitřní straně sádrokarton, pod ním hliníkovou folii jako parzábranu, pak izolant v různých tloušťkách (například 20 nebo 50 mm). Některé typy lze lepit na zeď cementovým lepidlem, jiné na rošt. Optimální jistě je, aby plocha byla rovná. Příklady najdete na webu po zadání například „PU desky na vnitřní zateplení“

Jinou variantou je vnitřní přizdívka. Například lehké pórobetonové prvky pro přizdívky, nebo lepené desky na stejné bázi (multipor). A samozřejmě celoplošné nalepení jiných izolačních desek, které jsou určeny na vnitřní zateplení – desky na bázi dřeva, nebo minerální desky a příslušná povrchová úprava tenkovrstvou omítkou. Tyto úpravy v řádu několika cm samozřejmě nesplní přísné požadavky normy, ale mohou významně omezit problém s kondenzací.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování