Dobrý den,



loni na začátku srpna nám firma vrtala na pozemku studnu. Studna je hluboká 29 m. Bohužel se stalo, že narazili na artésky pramen s kterým si nevěděli poradit. V listopadu se podařilo vrt zastavit. Studna je ve svahu a pár dní po zastavení se stalo, že sa voda začala tlačit přes půdu asi pět metrů pod studnou. Problém je, že voda teče po příjezdové cestě na okolní pozemky a podmáčí je. Firma která nám vrtala studnu nám s tím odmítá pomoct. Je nějaké řešení jak vodu zastavit nebo odvézt?



Děkují


Odpověď

Dobrý den,

firma, která  to vrtala reagovat musí. Zodpovědnost podle mě nese hydrogeolog, který zpracovával hydroposudek .Obratte se na ministerstvo životního prostředí, odbor hydrogeologie.
Stalo se mi to také. Vytáhl jsem pazeni a nacpal do vrtu míč, nafoukl ho, nad něj bentonit a rychletuhnouci beton a povedlo se.

Leis 

Studnařství Leiš

Dobrý den,

firma by měla mít vlastní zájem vrt uzavřít. V případě, že nebude firma komunikovat, by jste se mohl obrátit na vodoprávní úřad. Bylo by dobré vědět kde byla tato zvodeň naražená a zda byla jen tato zvodeň, nebo při vrtání zastihli ještě jinou zvodeň. Také je důležité jak je vrt vystrojen : vrtný průměr, průměr vystrojení, perforace, kde končí obsyp, kde byla zhotovena zátka atd.

V nejhorším případě by se vrt musel zainjektovat ( zlikvidovat ).

S uctivým pozdravem a přáním hezkého dne

Daniel Hromádko

AZ Aqua-Garden s.r.o.