Dobrý den,



měl bych dotaz. Chci zateplit podlahu nevytapene půdy. Podlaha půdy je zakončena trámy na kterých je krov. Jakým způsobem zakoncit parozabranu?



Děkuji a přeji pěkný den Demjan


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Parozábrana by se měla nacházet na vnitřním líci zateplované konstrukce. Tepelná izolace v daném případě nad parozábranou.

Důležitou informací je konstrukční řešení stropu pod nevytápěnou půdou. V případě nosné dřevěné konstrukce, například klasický trámový strop nebo povalový, je hlavním smyslem parozábrany zamezit pronikání vzdušné vlhkosti z interiéru ke konstrukčnímu dřevu. Dřevěné prvky jsou ohroženy biotickým napadením, které má vliv na pevnost a únosnost, tedy přímo souvisí se stabilitou a bezpečnostní konstrukce.

Z výše konstatovaného vyplývá, že u dřevěných stropů by měla být parozábrana pod nosnou konstrukcí.

Variantně lze posoudit stropní konstrukci jako difúzně otevřenou, kdy materiálem zateplení je izolace s minimálním difúzním odporem, obvykle minerální vata. Umístěním tepelné izolace na podlahu půdy v souvislé vrstvě a dobrým dotěsněním na okrajích a všech detailů, lze dosáhnout redistribuce případné kondenzující vlhkosti mimo oblast dřeva. V případě, kdy byla dřevěná konstrukce shora uzavřena například betonovou mazaninou je potřeba provést sondu a ověřit stav dřeva. Dodatečná izolace z MV nesmí být shora uzavřena neprodyšně, tedy nedělat například podlahu půdy z OSB desek a podobně.

Jedná-li se o strop betonový, keramobetonový nebo traverzový s prefabrikáty, pak lze je vhodné parozábranu umístit na něj a v případě jejího těsného provedení je možné zateplit i neprodyšnými materiály jako EPS. V případě vaty, pokud tato nebude shora nějak uzavřena, lze od parozábrany upustit.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice