Dobrý den,
mám dva dotazy. Je možné, aby byl někomu převeden pozemek označený jako zahrada na stavební parcelu bez toho, aby někdo řešil, že k danému pozemku nevede příjezdová komunikace? Soused se o neexistující příjezdovou komunikaci nikdy nestaral a k vjezdu ke své zahradě používal přilehlou louku nebo část naší neoplocené zahrady, na kterou navazuje městská pěší cesta (vždy byl žádán, aby naší zahradu k vjezdu nepoužíval a nepomohly ani námi kladené zábrany). Nyní chce na svém pozemku stavět dům. Díky chybějící příjezdové komunikaci mu stavbu nepovolí a tak si najal advokáta s tím, že naše zahrada je veřejná příjezdová komunikace (asi proto, že ji i přes zákaz sprostě využíval). Opravdu je toto možné? Může veřejná příjezdová komunikace oficiálně vzniknout na našem pozemku proti naší vůli? Díky tomu, že někdo jednal proti naší vůli? Vzhledem k blížící se rekonstrukci domu jsme měli v plánu tuto část zahrady oplotit (nechat tam pouze průchod pro pěší) a umístit na ní přístřešek pro auta a elektroskříň. S ČEZem již máme podepsanou smlouvu a čekáme pouze na elektrikáře. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď Bohužel u nás je možné všechno a soudit se každý může o cokoliv. Ale pokud někdo chce stavět rodinný dům musí úřadu doložit v souladu s § 20 bodem 7) vyhlášky 501/2006 Sb., že ke stavebnímu pozemku vede zpevněná komunikace šířka nejméně 2,5 m a maximální délky 50 m.

Z toho zřejmě vyplývá, soused toto chce využít a soudní cestou si vysoudit služebnost (dříve věcné břemeno) možná na základě tvrzení, že cestu má vydrženou. Já bych to na jeho místě nikdy nedělal, totiž vždy zůstanete sousedem, souhlas písemný mu nikdy třeba nedáte a v rámci případného dalšího řízení se budete odvolávat a odvolávat…Vašim spojencem je čas a to bez ohledu na průběh soudu. Pragmaticky založený člověk se pokusí s vámi za každou cenu domluvit, koupit pruh pozemku, vyměnit jej nebo nabídnout peníze za úplatně zřízenou služebnost přístupu a příjezdu.
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování