Dobrý den, vlastníme nemovitost kde je na pozemku hospodářská stavba zatím bez kolaudace. kolaudaci brání mimo jiné umístění v ochranném pásmu VN (22k). V blískosti budovy stojí sloup VN který je již za hranicí našeho pozemku (asi 1,5m) a leží na obecním pozemku. Pozice sloupu VN ovšem neodpovídá platnému uzemnímu plánu dle, kterého je "správná pozice asi o 16m dál a tudíž by naše stavba byla již bezpečně mimo ochranné pásmo VN. Je provozovatel sítě povinen sloup přeložit tak aby jeho umístění odpovídalo platnému územnímu plánu obce? Případně jak bych měl postupovat?



Ještě bych měl druhou krátkou otázku. Považuje se septik za inženýrskou síť?



Děkuji mnohokrát


Odpověď

Trochu je ten dotaz zmatečný. Trasa VVN musela být řádně umístěna a následně zkolaudována. A předpokládám, že je tam velice dlouho – nebude to nedávno realizovaná stavba. Takže ji takto (v této trase) měl převzít i územní plán.

Ale i kdyby tomu tak nebylo, tak pozice sloupu není rozhodující, rozhodující je ochranné pásmo vedení, to se měří normovou vzdáleností od krajního vodiče vedení. V tomto ochranném pásmu nelze bez výjimky povolit žádnou stavbu.

Takže vaše hospodářská stavba asi takto nemohla být povolena, buď nebyla povolena vůbec nebo je realizována chybně a zasáhla do tohoto ochranného pásma.

Takže bych se šel osobě zeptat na stavební úřad, jak to tam opravdu je – ovšem se můžete dozvědět i nepříjemnou realitu. Ale udělal bych to. Ochranné pásmo VVN je opravdu nedotknutelné.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování