Dotaz:
Dobrý den,
chci se zeptat zda je ekon.výhodnějěí použit do obvodového zdiva jednovrs.zdivo Supertherm 44STI nebo kominace 36,5 P+D a polystiyenu tl.7cm. Ve kterém případě je efektivnější součinitel prostupu tepla a tepelný odpor? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď

Rozhodnutí o druhu zdiva je jistě obtížné. Záleží na tom, z jakých tvarovek Supertherm je obvodová zeď postavená – jedná –li se o typ P + D nebo zdivo STI (superizolační), jaký je typ zdící malty a případná tloušťka dodatečného zateplení. .

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Toho lze dosáhnout dvěma způsoby:
První alternativa je použít takové jednovrstvé zdivo, které uvedené podmínky splní – například jednovrstvé zdivo z cihel Supertherm 44 STI na tepelně izolační zdící maltu. Hodnoty jednotlivých systémů zdiva udívá výrobce ve svých technických podkladech, stačí si vybrat. Například v případě cihel Supertherm 44 STI na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí menší než 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí menší než 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K) a tepelný odpor R 4,57.
Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difuzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty. To lze ovšem jen velmi těžko obecně stanovit.

Druhou variantou je použití zdiva s kontaktním zateplovacím systémem. Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 14 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem. Tepelné mosty jsou zde poměrně dobře ošetřené.

Pokud jde o stěnu Porotherm 36,5 P+D s 10 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K). Při tloušťce polystyrénu 15 cm to bude 0,18 (W/m2.K). Použijete-li cihly Porotherm 30 CB s 10 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,25 (W/m2.K Při tloušťce polystyrénu 15 cm to bude 0,19 (W/m2.K). V případě 7 cm polystyrénu na zdi 36,5 P+D to bude cca 0,24. Přimlouvám se tedy spíše za tenčí zdivo a více PPS.

Z toho vyplývá, že po stránce tepelně izolačních vlastností jsou obě varianty velmi podobné. Při rozhodování tedy nutno vzít do úvahy kritéria difúze a ceny. Zde se jeví výhodnější jednovrstvé zdivo, protože odpadá náklad dodatečného zateplení. Ovšem cenové porovnání je v obecné rovině obtížné, nutno vždy vyjít z aktuálních cen a porovnání konkrétního rozpočtu.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Šácho.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice