Dotaz: Zateplení kamených zdí
Potřebovala bych radu, jak zateplit zdi u sto let starého domu.A je to vůbec potřeba ,když mají 90 cm tloušťku?Jsou převážně kamené a vlhké.Drenáž už máme hotovou . Děkuji Přibylová

Odpověď

Zateplení kamenné zdi, i když je 90 cm tlustá, je dle současných požadavků na tepelně technické parametry nutná. Zeď totiž nesplňuje požadavek natož doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1.

Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K).
Vlastní provedení zateplení je však u tohoto typu staveb velmi problematické. Způsob a technologii zateplení objektů, které nemají izolaci proti zemní vlhkosti a tím trpí zvýšenou vlhkostí soklových konstrukcí, je nutno navrhovat na základě posouzení skutečného stavu zavlhčeni (změření vlhkosti vlhkoměrem) a zjištěné salinity zdiva a omítek. Je nutno posoudit, do jaké míry je účinná nyní provedená drenáž a zda skutečně toto opatření postačí.

Zateplovací systémy mají dané technologické a montážní předpisy, které stanovují, jaké vlastnosti a vlhkost má mít podklad. Nedoporučují se na zdivo vlhčí 7%. Doporučuji obrátit se na některého z výrobců těchto ucelených systémů, kteří zpravidla v rámci nabídky zpracují jak technický návrh, tak provedou i potřebná měření. Polystyrén se jako izolant v těchto případech však nedoporučuje. V některých případech postačí provedení takzvané provětrávané fasády, kdy tepelná izolace je vložena do roštu a před ní je odvětrávaná vzduchová mezera, která je vytvořena za předsazeným fasádním obkladem. Jako izolace se používají desky nebo rohože z minerální vaty, které mají dobrou difúzní propustnost a dobře se osazují do roštu, včetně optimálního přisazení k izolované zdi. Použít zde polystyrén nedoporučuji.

Další možností je použití speciálního fasádního systému Baumit Open S. Jedná se o perforované izolační desky na bázi polystyrénu, která však díky otvorům jsou difuzně otevřené. Výrobce udává možnost použití i na do jisté míry vlhké stěny s tím, že systém částečně může zajistit i funkci sanační. Vhodnost použití musí posoudit technik výrobce na základě prohlídky konkrétního domu. Informace lze získat na webových stránkách www.baumit.cz. Vlastní montáž tohoto systému je obdobná provedení VKZS (vnější kontaktní zateplovaní systém).
V případě že vlhkost zdiva přesahuje tolerované hodnoty, je nutno před zateplením provést stavební opatření, které vlhkost sníží, neboli odvlhčení.

Proto bude nutno provést stavební opatření vedoucí k vysušení nebo odvlhčení. Systémů je několik, je nutno zvážit dle konkrétního stavu, který bude nejvhodnější. Dodatečnou izolaci lze vytvořit např. chemickou injektáží zdiva, nebo pomocí speciálních izolačních stěrek, vložením foliové hydroizolace, využitím některé z elektro-osmotických metod.
Vlhkost lze snížit odvětráním pod úroveň terénu uložených konstrukcí – například vytvoření větraných svislých a vodorovných dutin (pod podlahou - systém IGLU nebo štěrkové podsypy - a z vnější strany podél stěn). Jedná se například o systémy z tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 70 mm. Profilace desek je podobná přepravce na vejce, respektive více známým nopovým PE foliím, které slouží pro oddrenážování nebo jako separační vrstva. IPT desky jsou přiloženy svisle na upravený povrch základového zdiva – vyrovnávací omítka z lehké vápenné malty. Tím je vytvořena v celé ploše zdi svislá dutina o šířce cca 60 mm. Systém se vyrábí jako celek s doplňky. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz. Větraná vzduchová dutina sama o sobě nemusí vše řešit, je nutno odborně posoudit všechny příčiny vlhkosti a opatření rozšířit. Například se může do podzákladí stahovat dešťová voda z okapů, stékáním po terénu apod. Pak je nutno pamatovat na funkční drenáže, okapové chodníky, dešťovou kanalizaci nebo rigoly.
Tato opatření se pak ještě zpravidla kombinují se sanačními omítkami v interiéru (především na zdech napadených plísněni) a hlavně je žádoucí při odkopání zeminy podél objektu nebo vykopání podlah vložit tepelné izolace – zpravidla desky z extrudovaného polystyrénu v tl. cca 6 až 10 cm.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Přibylová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice