Dotaz: Vážení ,
Měl bych na Vás několik dotazů, jelikož chci v letošním roce provést vnější zateplení rodinného domku. Kontaktní zateplení bych provedl materiálem Fasrock o tloušťce 100 mm.

Odizolovaná zeď má tuto skladbu: vnitřní omítka cca 20 mm
bílá tvárnice plynosilikát rok výroby 1988 tloušťka 400 mm.
omítka jádro a omítka břízolit o celkové tl. cca 40 mm

Dále počítám i s odizolováním základu extrudovaným polystyrénem a to do hloubky 250 -300 mm. Cca 250 až 300 mm nad terénem by byl již Fastrock tl. 100 mm.
Prosím o sdělení zda-li má představa řešení detailu styku vnější zdi s balkonem na kterém je dlažba Rakodur 300 x 300 mm je správná. Já si představuji, že nanesu na dlažbu epoxidovou pryskyřici v šíři 103 mm zasypu pískem druhý den si připravím otvory pro hmoždinky včetně jejich montáže smetu písek a nanesu 2 složkový flexibilní tmel do kterého zatlačím textilní pás v šíři 200 mm. Zbylý textilní pásek na kterém bude nanesenen opět 2 složkový flexibilní tmel v šíři 95 mm přilepím na soklovou lištu bez okapničky z čela.
Dále by mě zajímalo jak vypadá přechod mezi omitkou soklu a chodníkem zámková dlažba
Nemohu v prospektech zjistit jaký je certifikovaný systém v rámci jednotného zateplovacího systému od jakých výrobců mohu použít materiály to je od lepidla až po strukturovanou omítku a jaký typ by byl pro výše uvedenou zeď nejvýhodnější.
Dále by mě zajímalo kde bude rosný bod při různých minusových teplotách a nebo při jaké teplotě bude rosný bod na dnešním povrchu březolitu a zateplením 100 mm izolantu Fastrock. Při vnitřní teplotě 22 st. C

Odpověď

Při dodatečném zateplení fasády materiálem Fasrock od firmy Rockwool je nutno postupovat dle montážního a technologického postupu výrobce.

Zateplovací systém bude proveden z komponentů certifikovaných v rámci jednoho systému. To znamená, že na systém je pohlíženo jako na jeden výrobek. Nelze tedy kombinovat materiály různých výrobců. Použít lze jen ty, které v rámci systému byly odzkoušeny a certifikovány. Tyto materiály Vám musí dodat výrobce a garantovat, že systém je úplný. Použití byť jediného prvku mimo tento systém pak může přinést problém při případných reklamacích v případě závad.
Podrobný technologický předpis zpravidla není obsahem prospektů a proto bude nutno vyžádat si podklady přímo na technickém oddělení výrobce. Nejsnazší cestou je oslovení regionálního technického zástupce firmy - nikoli obchodního zástupce, ten by Vám měl pouze potřebné technické informace zprostředkovat nebo jinak zajistit.

Pokud jde o řešení detailů – ukončení u dlažby balkónu by měl mít výrobce opět typově řešeno. V zásadě zde jde o vodotěsnou izolaci nasákavého izolantu v dotyku s podlahou balkónu. Domnívám se, že by zde měla být použita v soklové části balkónu foliová izolace, která by byla zpod rubu dlažby přetažena na soklovou část VKZS. Folie by měla být dostatečně pružná, aby odolala rozdílným dilatacím materiálů, které spojuje. Vlastní sokl by měl být obložen keramickým páskem a spáry utěsněny trvale pružným tmelem. Izolace pod dlažbou již může být provedena na bázi minerálních nebo bitumenových izolačních stěrek. Pod dlažbou by měla být rovněž drenážní vrstva.
Ve styku zámková dlažba a průběžná tepelná izolace soklu z desek z extrudovaného polystyrénu nelze zcela zabránit protékání vody. Proto má být štěrkový podsyp pod dlažbou odvodněn spolehlivě drenáží, štěrkový zásyp a deska XPS může být oddělena separační PE nopovou folií Delta tl. 6mm. Horní ukončení této folie v úrovni dlažby je pak překryto krycí plastovou lištou, aby za folii nezatékalo.

O výpočet rosného bodu v konstrukci doporučuji požádat technického zástupce výrobce systému. Rozhodujícím výsledkem výpočtu je však bilance zkondenzované a vypařené vody, kde by měl převažovat podíl vypařené. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby ke kondenzaci nedocházelo vůbec. Proto je pak vhodné početně vyzkoušet různé tloušťky tepelné izolace. Rozhodně by to však vzhledem k požadavkům současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1 nemělo být méně než navržených 10 cm.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pánku.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice