Dotaz: Dobrý den.Postavil jsem přístavbu koupelny a vchodu k rodinnému domu z ytongu P4-500 250/250/599.Jaké je nejvhodnější zateplení.´Díky

Odpověď

Přístavba je patrně vystavěna na celkovou tloušťku zdiva Ytong 25 cm. To samo o sobě nesplňuje současné normové požadavky z hlediska tepelné izolace, proto se obvodová zeď neobejde bez dodatečného zateplení.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Zdivo z přesných tvárnic Ytong P4-500 při tloušťce zdiva 25 cm má dle údajů výrobce součinitel prostupu tepla cca U = 0,7 (W/m2.K). To nesplní požadavek současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1, natož hodnotu doporučenou. Té je však možno dosáhnout po provedení dodatečného zateplení. Při tloušťce dodatečné tepelné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ (W/m.K) kolem 0,042 (fasádní polystyrén nebo minerální či kamenná vlna) 8 cm bude výsledný součinitel U 0,30, při tloušťce 10 cm to bude 0,26 a při tloušťce 12 cm 0,23(W/m2.K). Z toho vyplývá, že při tloušťce 10 cm bude již obvodová zeď koupelny splňovat doporučení normy.
Vhodný způsob zateplení bude ve Vašem případě takzvaný kontaktní zateplovací systém (KZS), kdy tepelná izolace bude nalepena, zároveň kotvena mechanicky a opatřena stěrkou s armovací tkaninou a tenkovrstvou minerální omítkou. Je doporučení použít certifikovaný systém jednoho výrobce, nekombinovat materiály různých výrobců a provedení svěřit vyškolené firmě. Vyplatí se to při uplatňování záruk v případě nějakých problémů. Důležitým předpokladem je, aby zdivo nebylo vlhké vzlínající vlhkostí ze základů (izolace jsou patrně u novostavby dobře provedeny), ale nebo i zatékáním.

Obvodová konstrukce se posuzuje jak z hlediska hodnoty U, tak rovněž na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difúze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difúzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru (zdivo lépe dýchá). Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný, zároveň však méně nasákavý a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného (nasákavého) zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. Kondenzaci je doporučeno vždy ověřovat výpočtem. Ten Vám provede v rámci nabídky ceny a technické pomoci slušný dodavatel zateplovacího systému (např. Baumit, Schwenk, Teranova, Schomburg apod.). Na základě výpočtu by pak byla provedena volba materiálu. Kamenná vlna je vůči zdivu šetrnější, další výhodou je nehořlavost, avšak je dražší.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Machno, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice