Dotaz: Bydlím v domě se silným obvodovýn zdivem, které je tvořeno dvěmi zdmi, mezi kterými je volný izolační prostor. Máme nová plastová okna, která se nerosí, ale přímo tečou. V zimě se vlhkost se sráží po celém obvodu okna i na pantech a stéká na půlmetrový parapet a dále až na zem, jelikož je té vysrážené vody tolik. Dá se tento problém nějak vyřešit? Vzdušná vlhkost se nám v bytě pohybuje okolo 45-60 procent.

Odpověď

Výrazná kondenzace na ploše skla a rámech oken v zimním období může mít příčinu v malé kvalitě výrobku – špatné tepelně izolační vlastnosti skla i rámu, také však může mít vliv špatné osazení ve zdivu.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace pro výplně otvorů - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro nová okna 1,80 W/m2.K a doporučená 1,20 W/m2.K.
Vzhledem k rostoucím cenám energií a větší „rezervě“ při kondenzaci doporučujeme hodnoty přísnější. Pokud je na stavební úpravy projekt, měl by dle ČSN prokázat, že na povrchu nebude docházet ke kondenzaci.

Izolační skla jsou různých provedení co do hodnot tepelné izolace. Obyčejná nebo pouze vakuová skla mají U kolem 2,6 až 2,0. Skla plněná inertními plyny kolem 1,8 až 1,6. Dvojskla opatřená navíc pokovením se dostávají na hodnoty 1,3 až 1,1. To jsou již velké rozdíly, u horších skel je povrch skla výrazně chladnější (pod rosným bodem) a dochází k větší kondenzaci již při relativně ne moc nízkých venkovních teplotách (třeba již kolem 0°C). Obdobně rám, kde jeho izolační vlastnosti závisí na konstrukčním provedení (počet komor, umístění ocelové výztuhy apod.). Je potřeba zjistit vlastnosti skutečně osazeného výrobku, především skla, možností by bylo přesklení za kvalitnější sklo, případně s plastovými distančními rámečky, protože kovové dobře vedou teplo a sklo ochlazují.

Je možno provést stavební úpravu spočívající v zateplení venkovního ostění okna po celém obvodu. Rám okna může prochládat od zdi vlivem špatného zapěnování a absence této izolace. Provádí se polystyrénem v tl. alespoň 3 cm, vkládá se po stranách, na nadpraží i pod parapet.
Často situaci zhoršuje absence radiátorů pod okny. Vzduch proudící kolem okna povrch osušuje. Problém je často tam, kde je pouze podlahové vytápění. Uvádíte půlmetrový parapet, takže je možné, že vzduch od radiátoru se k oknu ani nedostane. Možností je úprava parapetu – například vytvoření štěrbiny, kudy by vzduch k oknu proudil.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Simone,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice