Dotaz: Kupuji plastová okna,mohli by jste mi říci která jsou lepší.Zdali probarvený plast nebo potažený fólií.Má jejich rozdílná cena opodstatnění .Jsou také plast.okna probarvená a ještě potažená folií? Co by jste doporučovali? Děkuji

Odpověď

U plastových oken lze oddělit více požadavků – např. funkčnost, tepelná izolace, infiltrace na jedné straně a životnost a stálost barvy povrchu na straně druhé.

Základní barvou plastového profilu je bílá, na přání jsou dodávány různé odstíny, barvy, nebo nejrůznější imitace dřeva. Dříve se to zpravidla provádělo tak, že se na povrch nalepila fólie v příslušném zbarvení. V současné době jsou častější okna z probarvených plastů i když jsou ještě dodavatelé, kteří nabízejí povrch řešený folií. Fólie se zpravidla používá již jen na vyznačení letokruhů. Celé konstrukce rámu z probarveného plastu mají výhody z hlediska životnosti a mechanického opotřebení nebo poškození.

Doporučoval bych spíše probarvený plast s důrazem na garanci stálobarevnosti a odolnosti vůči záření. Pokud výrobce zaručuje celoživotní barevnou stálost okna a alespoň 10 let záruku na barvu, má i vyšší cena své opodstatnění. Nejde však jen o toto. Okno by mělo být vybaveno kvalitním celoobvodovým kováním a dobře řešeným těsněním. Rovněž řešení vícekomorového profilu by mělo být moderní.

Z hlediska izolace skla lze zvolit typické dvojsklo nebo okno s jiným počtem skel. Dobrá firma vám rovněž nabídne na výběr různé varianty skleněných tabulí od klasického izolačního dvojskla, přes speciální skla vícevrstvá, trojskla, zrcadlová, s UV filtrem či se zvýšenou tepelnou a zvukově izolační schopností.
Platná ČSN 73 0540-2/Z1 doporučuje hodnotu součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro okno jako celek 1,2 (W/m2.K). To znamená, že vlastní sklo by mělo mít hodnotu součinitele prostupu tepla 1,1 a menší.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Vážená paní Fleišerová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice