Dobrý den. Známý má postavenou dílnu nad níž je obytná místnost, která není zateplena. Na jaře se tato místnost zateplovat bude. Strop je betonový na trapézových plechách na I profilech. Jako podhled pod trapézi si zvolil sádrokarton snížený cca o 20 cm bez použití tepelné izolace, neboť jak už jsem uvedl, zateplena bude na jaře horní místnost. Aby mohl v dílně přes zimu pracovat, topí zde naftovým topidlem. Asi po dvou měsících vykazuje sádrokartonový podhled vlhkost hlavně ve spárách, ale i v určitých místech v plochách. Je jasné, že vlhkost vzniká v důsledku topení v dílně, srážení na trapézovém stropním plechu a následnému odkapávání na sádrokarton. Chtěl bych se zeptat, zda by vzniklé situaci bylo možné předejít pouze použitím parotěsné folie nad sdk podhled či nikoliv. Děkuji za odpověď. Petr Vondra.

Odpověď

Vlhkost na sádrokartonovém podhledu bude zapříčiněna kondenzací vodní páry na chladném povrchu v konstrukci stropu mezi dílnou a nezateplenou obytnou místností, jak správně uvádíte.

Ke kondenzaci dochází především v místě spár podhledu, kde prochází patrně ocelový rošt, který je na závěsech kotvený k traverzám. Ke kondenzaci může docházet již na něm. Otázka je, co je příčinou toho, že povrch je tak chladný, resp. teplota je zde pod teplotou rosného bodu. Zde by bylo potřeba mít více informací o konstrukcích stavby – z čeho je obvodová zeď, jak jsou uloženy traverzy do zdi, jak vypadá detail železobetonového věnce v úrovni stropu a jeho zateplení, ale také vědět, zda je místnost nad dílnou vytápěná a pod.

V některých případech, se kterými jsem se setkal, docházelo k výraznému prochládání stropní konstrukce vedením tepla (zde chladu) ocelovou konstrukcí (traverzami) vetknutou do nezatepleného zdiva. Projevovalo se to například kondenzaci na podlaze v místě traverz. Zde by to mohl být podobný případ. Kromě toho – dutina vytvořená mezi podhledem a trapézovým plechem je chladná, bude zde nižší teplota než ve vytápěné dílně, takže vzduch v dutině bude vodními parami, které projdou sádrokartonovým podhledem více nasycen, bude mít větší vlhkost a dojde i k posunu teploty rosného bodu.

Otázkou je, jak by tomuto stavu pomohlo zateplení obytné místnosti nad dílnou. Spíše by se mohlo dobře projevit zateplení obvodových stěn obou podlaží. Provedení kvalitní parozábrany by v každém případě mělo zabránit transportu vodní páry do meziprostoru. Hlavní podmínkou je tedy dokonalá parotěsnost, která závisí ne až tak na vlastnostech použité fólie (i když toto je také důležité, měla by se použít co nejkvalitnější fólie s velkou ekvivalentní difúzní tloušťkou – parametry najdete v technických podkladech výrobce), ale většinou v praxi na způsobu provedení. Znamená to kvalitně a dokonale přelepit všechny spoje fólie (musí být podložené), těsně oblepit prostupy (např. trubky odvětrání, komíny) a těsně nalepit fólii na okolní konstrukce. Perforace vruty je nutno omezit na nezbytné minimum, to vše výrazně snižuje účinnost parozábrany. Technologické postupy a doporučení pro provádění naleznete na webu výrobců fólií.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice