Dobrý den, přistavěl jsem verandu cca. 1,5m x 3m, strop cca. 3m, střecha krovy položené prkna a oplechovaná krytina, na verandě jsem snížil strop sádrokartonem a zateplil vatou 15cm, celá veranda je postavena z 10cm Ytongu a zateplena 15cm polystyrenem, bohužel mi začala po zdi téci voda, po odkrytí stropu jsou prkna střechy mokrá. K zateplení došlo ihned po dostavbě, podlaha odizolovaná, Děkuji Soukup

Odpověď

Vzhledem k tomu, že jste verandu zateploval, jedná se nejspíše o vytápěný, nebo temperovaný prostor.

Z popisu skladby vyplývá, že mezi tepelnou izolací a střešními trámky, které jsou položeny patrně ve spádu, je nevětraná vzduchová mezera. Je-li příčinou vlhkosti na spodním líci prken kondenzace, pak bude k poruše docházet jen v zimním období. Vzduch temperované verandy je teplý a s vyšším obsahem vlhkosti, naopak v prostoru mezi tepelnou vláknitou izolací a prkny je již chladno, může zde i mrznout. Vodní páry procházejí netěstnostmi podhledu do prostoru s nižším tlakem vodní páry, stávající se nasycené a na chladném povrchu prken kondenzují. Ke kondenzaci může docházet až na spodní straně plechu, nebo lepenky, pokud je pod plechem položená. V každém případě pak voda může stékat ke zdi.

Otázkou tedy je, jak je provedena parozábrana nad sádrokartonovými deskami, je-li tam vůbec a jak je zajištěno provětrání prostoru nad izolací. Plechová krytina s lepenkou působí jako parozábrana, tudy se vlhkost neodvětrá.
Řešit to lze dvojím způsobem. Jednak provedením opravdu těsné parozábrany, což je vždy diskutabilní, protože zajistit její 100% těsnost je prakticky nemožné. Co nejlépe provedená parotěsná vrstva tam ale být musí. Jak to udělat naleznete v jiných odpovědích v poradně. Za druhé je potřeba zajistit provětrání prostoru nad tepelnou izolací (průduchy, mřížky, průběžná spára apod.), nejlépe příčným prouděním vzduchu.
Druhou možnou příčinou je zatékání. Pak by se problém projevoval celoročně, samozřejmě při dešti.

Ještě krátce k tepelným izolacím. Skladba stěny v zásadě vyhoví požadavkům ČSN 73 0540-2 na tepelné izolace ať již se jedná o vytápěný prostor nebo pouze temperovaný. Zateplení stropu ale již ne v případě, že se jedná o plně vytápěný prostor. Pak by bylo vhodné tloušťku izolace zdvojnásobit. Pozor na tepelný most v návaznosti stěny a stropu, izolace by na sebe měly souvisle navazovat.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pravděpodobné příčiny závady budou dvě.

Energy Centre České Budějovice