Dotaz:Dobrý den.Máme provedenou rekonstrukci podkroví a nové stropy ze sádrokartonu s kterýma máme problém. V zimě se nám v šíkminách na sádrokartonu tvoří mokrá kola a někde se začala tvořit také plíseň.Žádáme o radu. Nevíme čím to může být způsobeno.V šikminách je vložena vata o síle16cm a parozábrana.na stropech je vata o síle 20cm,ale ty jsou v pořádku.Zvenčí jsou v šikminách vysekané otvory na odvětrávání.Děkuji za radu.

Odpověď

Porucha bude způsobena chybou v konstrukčním řešení skladby střešního pláště podkroví.

Uvádíte, že se jednalo o rekonstrukci, vestavba se tedy prováděla do původního krovu. Tloušťka vložené izolace do šikminy 16 cm je v každém případě malá. Izolace byla patrně vložena buď jen mezi krokve, nebo jen malá část její tloušťky proběhla souvisle pod krokvemi. To je nedostatečné z hlediska požadavků současné normy na izolace, která má za cíl svými požadavky nejen ušetřit energii, ale předcházet i poruchám.

Pokud jde tedy o zateplení podkroví - návrh tloušťky tepelné izolace vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2, která stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro šikminu podkroví je požadovaná hodnota U 0,24 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy například podhled. Ty již však nepřináší tolik z hlediska izolační schopnosti. Velký problém zde vytváří krokve, jedná se v podstatě o lineární tepelné mosty. Pokud se výpočte vliv krokví poctivě zohlední, pak dle ČSN vychází potřebná tloušťka tepelných izolací kolem 30 cm.
Obdobná situace nastává i pro strop pod nevytápěnou půdou, kde je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). Ani zde však 20 cm nemusí vyhovět. To že zde není závada bude souviset s jiným způsobem provedení skladby. Zde však lze izolaci zpravidla dobře přidat – položením shora.

U šikminy je to horší. V praxi jsem se s podobnými problémy již setkal. Nejčastěji vadu způsobila buď absence izolace v některých místech nebo vložení izolace jen mezi krokve. Pak nastává v místě krokví nebo tam, kde izolace lokálně chybí k velkému prochládání konstrukce. Následkem je výrazně snížená povrchová teplota na sádrokartonu. Nemá na to vliv provedená parozábrana. Problém je v tom, že za sádrokartonem jsou chladná nezateplená místa, nebo zde dokonce dochází k intenzivnímu zafoukávání chladného vzduchu zvenku. To by mohlo i souviset s větracími otvory, které zmiňujete, přiznám, nedovedu si představit proč a jak tam jsou.
Na chladném povrchu sádrokartonu pak dochází ke klasické kondenzaci vzdušné vlhkosti z interiéru, sádrokarton je poměrně nasákavý a na toto háklivý. Vlhká místa vážou spóry plísní.

Pro upřesnění této teorie lze provést měření infrakamerou v interiéru a případně i v exteriéru ze strany střechy. Slabá místa se na infrasnímcích ukážou. Odborník, který provede měření může situaci posoudit i na místě (je lépe to vidět) a navrhnout nějaké méně bolestné řešení. Obávám se však, že nezbude než provést v místech poruch sondy, zjistit stav izolace a krokví a zesílit tloušťky tepelné izolace. Možná že situaci zlepší zaslepení větracích otvorů. Pokud je parozábrana dobře provedena, neměl by být příčinou prostup vlhka dovnitř do konstrukce.

Dobrý den paní Najsrová, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice