Dobrý den, potřebovala bych poradit. Bydlím v rodinném domku, který před 5 lety prošel celkovou rekonstrukcí - mimo jiné výměna starých oken za Eurookna, zateplení střechy. Každou zimu bojujeme s fleky z kterých někdy kape voda (musím dát hrnec na zem) ze sádrokartonu v podkrovní místnosti (zřejmě tepelný most). Většinou je to na stejných místech …… za dveřmi atd.
Podkrovní místnost je zateplená
paropropustná folie…mezera 2cm…18cm.Skelná vata …parotěsná folie… sádrokarton

Letos to bylo nejmohutnější celou dobu nic, až 3 týdny velké mrazy a najednou obleva venku rázem +4 stupně a na sádrokartonu se fleky z kterých tekla voda a na střeše samozřejmě žádný sníh nebyl.

Předem děkuji moc a moc za info.

Odpověď

Při návrhu a především při provedení skladby střešního pláště v podkroví se stala nějaká zásadní chyba.

Ze stručného popisu potíží nedokáži určit příčinu. Pro návrh opravy je zjištění příčiny zásadní. V každém případě doporučuji situaci urychleně řešit. Voda ve střešním plášti může mít fatální důsledky na zdraví dřevěné konstrukce krovu. Nebezpečí hniloby je velmi pravděpodobné, možná již začalo.

Problém se neprojevuje celoročně, z toho lze bezpečně usoudit, že do střechy nezatéká. Příčinou bude patrně velké množství kondenzátu, který v zimním období ve střešním plášti vzniká. Jedná se o vnitřní vzdušnou vlhkost, která ve formě vodní páry prostupuje do konstrukce a někde pod pojistnou fólií pára kondenzuje. To by znamenalo, že parotěsná fólie neplní svou funkci. Je tedy provedena chybně nebo byla použita nesprávná fólie či došlo k jejímu poškození při provádění instalací a sádrokartonu.
Nejčastější chybou je, že spoje parotěsné fólie nejsou vzduchotěsně slepeny, není těsné přilepení na okolní konstrukce, nejsou utěsněné prostupy, fólií prochází vedení elektrické instalace apod.

Dále není možná použita správná pojistná fólie pod krytinou. Fólie s vyšším difúzním odporem (mikroperforované PE fólie) jsou neprodyšné, neumožní dobré odvětrání vlhkosti ven a zadržují ji uvnitř. Chybou je i malá tloušťka tepelné izolace, která je patrně vložená jen mezi krokve, možná jen ve velmi malé tloušťce probíhá pod krokvemi a tím pádem jsou v místě krokví teplené mosty. (Mimo jiné tloušťka izolace neodpovídá požadavkům ČSN 73 0540-2.) V kritických místech může izolace i chybět. Kondenzát může na chladné konstrukci uvnitř namrzat a odteče při oteplení. Mohou se kombinovat různé chyby provedení střešního pláště.

Řešení vidím v posouzení na místě, které provede specialista na střechy. Může to být například poradce poradenského střediska EKIS někde u Vás. Kontakty najdete na www.mpo-efekt.cz. Postupovat lze například změřením infrakamerou, ale spíše budou potřebné sondy, nejlépe v době potíží.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice