Vlhké zdi v novostavbě.
Dobrý den,

před třemi lety jsme postavili RD. Zdivo porotherm. zateplení Polystyren. první dva roky nebyl problém. Letos při velkých mrazech začaly vlhnout zdi. Nejprve za krbem, poté vlhkost postupovala přes příčky až do obvodových zdí. Ke krbu vede průduch na přisávání vzduchu v základové desce - průměr trubky 10 cm.Krb je uprostřed domu.Vzdálenost od externího otvoru ke krbu činí zhruba 5m. Podlahové topení je v pořádku, tlak v systému se nemění. Podlahy máme vylité z anhydritu. Vlhké mapy už po obvodu dosahují místy i 40 cm do výšky. Letos poprvé se problém vyskytl. Oproti minulým rokům jsem netopila v krbu a měla otevřené přisávání vzduchu. Na jaře minulého roku jsme zateplili sokl styrodurem. Pořád neznáme příčinu takto masivního vzlínání vody. základová deska je odizolovaná. V místech pod přechodovými lištami je anhydrit suchý. Děkuji za radu. E.K.

Odpověď

Zjistit příčinu vlhkosti bude obtížnější.

Z vašeho popisu mě skutečně nějaké logické vysvětlení nenapadá. Bylo by lepší kontaktovat někoho osobně, kdo problematice rozumí, měl by to vidět na místě.
Zkuste využít služeb poradců ze sítě poradenských středisek EKIS někde v blízkosti Vašeho bydliště. Poradenství v kanceláři poradny je zdarma. Kontakty a telefony pro dojednání návštěvy najdete na www.mpo-efekt.cz. Případně lze dojednat poradenství na místě, tam je již nějaký poplatek.

S sebou vezměte projektovou dokumentaci domu a nějaké fotografie. K problému dochází v zimě, bude se tedy s největší pravděpodobností jednat o kondenzaci v nějakém detailu s tepelným mostem nebo oblasti komínu. To lze odhalit například změřením infrakamerou.
Možná ke kondenzaci dochází v komínovém tělese v důsledku nedostatečně nebo špatně provedené izolace vložky. Při nějakém konkrétnějším podezření je pak potřeba udělat sondy.

Pokud je dobře provedeno zateplení soklu, ke kondenzaci by zde po obvodu nemělo docházet (to lze infrakamerou ověřit). Vyloučit ale nelze ani porušení hydroizolace domu v oblasti komínu (nebo i jinde), kde by při vyšší hladině spodní vody pod domem a absenci odvodnění drenážemi mohlo docházet ke vzlínání.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice